Liečivé vlastnosti vývaru. Prečo sa ho oplatí jesť viackrát do týždňa?

Myslíte si, že vývar je len polievka? Že len zaženie hlad? Nie úplne. Vývar je úžasný vynález. Nielen zahreje a zasýti, ale aj podporuje hojenie.

Za svoje blahodarné vlastnosti vďačí aromatický odvar zelenine a koreniu. Základom vývaru je mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, bobkový list, nové korenie, soľ a korenie . Môžete do nej pridať aj papriku a cesnak – vývar bude mať intenzívnejšiu chuť. Kurkuma sa zase postará o zlatistú farbu.

Tieto informácie zmenia váš prístup k vývaru. Ak ste túto polievku doteraz zanedbávali, možno ju oceníte. Dôvod? Vývar predlžuje mladosť. A nie sú to prehnané slová.

Omladzujúce vlastnosti vývaru súvisia s tým, že polievka sa varí na kostiach (hydina, bravčové alebo hovädzie). Tieto obsahujú kolagén (3 druhy).

Kolagén je jedným z proteínov, ktoré sa nachádzajú v ľudskom tele. Prichádza však čas, kedy je kolagénu v koži či kostiach čoraz menej. K inhibícii procesu tvorby kolagénu dochádza u človeka okolo 20. roku života. Od tohto momentu telo vyprodukuje v priemere 1 percento kolagénu  každý rok menej.

Prečo je tento proteín taký dôležitý? Kolagén predovšetkým posilňuje kosti, šľachy a kĺby. Poskytuje silné vlasy v kombinácii s elastínom – pevnú a hladkú pokožku, silné nechty . Vývar je teda polievka, ktorej najväčšou prednosťou je práve prinavrátenie mladistvej vitality pokožke a nechtom.

 

Každý, kto to zažil, vie, že bolesť kĺbov je veľmi nepríjemná. S ochorením sa väčšinou spájajú vŕzgajúce kolená či pocit stuhnutosti, no neduhy sa dajú zmierniť jedením vývaru.

Ako to, že táto nenápadná polievka posilňuje kĺby? Je to kvôli minerálom, ktoré obsahuje. Vápnik, horčík, fosfor, kremík, síra a početné vitamíny a stopové prvky spôsobujú, že pravidelne konzumovaný vývar, varený z kostí, podporuje boj proti bolestiam kĺbov . Chondroitín a glukózamín sulfát obsiahnutý v kostiach, chrupavkách alebo šľachách sa pridávajú do doplnkov stravy používaných pri liečbe kĺbov. Prečo teda míňať peniaze? Vývar je prírodný doplnok stravy.

Horúci, aromatický vývar je skvelým pomocníkom pri problémoch s trávením. Táto vlastnosť je spôsobená aminokyselinami prolínom a glycínom . Zvyšujú vstrebávanie živín, prolín ovplyvňuje aj tvorbu kolagénu, ktorý pri správnom množstve priaznivo pôsobí na sliznicu žalúdka. Glycín tiež podporuje obnovu poškodených buniek tráviaceho systému.

V dôsledku toho zmiznú  bolesti brucha, nadúvanie a plynatosť.

Vývar priaznivo pôsobí aj na tráviaci trakt ľudí trpiacich žalúdočnými vredmi.

Vývar je jedlo, ktoré sa podáva takmer každému človeku, ktorý trpí chrípkou alebo infekciou. Nie je to náhoda. Varili ho naše staré mamy, vediac, že ​​zahreje a dodá silu. Vedci však túto zdravotnú záhadu rýchlo vyriešili. Prečo je teda vývar taký dobrý pre telo, ktoré bojuje s chorobou?

V prvom rade preto, že cysteín sa pri varení vývaru uvoľňuje z kostí. Má vlastnosti, ktoré uľahčujú vykašliavanie sekrétu v prieduškách, vďaka čomu sa nám ľahšie dýcha . A čo viac, látky obsiahnuté vo vývare pôsobia protizápalovo. Inhibujú hromadenie bielych krviniek a tvorbu zápalových procesov v horných dýchacích cestách.

Žiaľ, vývar obsahuje málo vitamínu C – pri varení oxiduje. Preto je najlepšie ho tesne pred konzumáciou posypať petržlenovou vňaťou.

Je tu ešte jedna cenná rada, ktorú si málokto pamätá. Keď sa vývar varí, zalejeme mäso studenou vodou . Častou chybou je vhadzovanie ho do vriacej vody, pretože vtedy sa mäso rýchlo zrazí a jeho aróma neprenikne do polievky. Nezabudnite tiež pozbierať všetky nečistoty , ktoré sa tvoria na povrchu vývaru. Ak tak neurobíme, vyjde nám zakalená a mastná polievka.

Zdieľajte túto radu aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*