Prísady
Cesto:
- 170 g masla, izbovej teploty
- 55 g kryštálového cukru
- 30 g práškového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkovej arómy alebo vanilkový cukor
- 250 g hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžice (25g) celý mak
Citrónový krém:
- 1 vajce
- 6 žĺtkov
- 100 g kryštálový cukor
- 125 ml čerstvo vylisovaná šťava z troch citrónov
- strúhaná citrónová kôra z 2 citrónov
- 1 čajová lyžička vanilkovej arómy
- štipka soli
- 115 g masla
Postup:
Do misy dáme vajce, vaječný žĺtok, cukor, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, trochu soli a vanilkovú príchuť. Dobre vymiešame a varíme vo vodnom kúpeli, kým zmes zhustne, mala by dosiahnuť teplotu asi 77°C. Krém odstavíme z tepla a okamžite pridáme maslo a miešame, kým sa celkom rozpustí a spojí s krémom do hladka.
Hotový horúci krém prepasírujeme cez sito, aby ste odstránili citrónovú kôru pripadne hrudky, ktoré sa vytvorili počas varenia. Krém necháme dobre vychladnúť. Môžeme ho odložiť do chladničky.
Maslo, cukor, práškový cukor a vanilkovú arómu spolu zmiešame, pridáme celý mak a soľ a premiešame, potom pridáme asi 200 g múky a vymiešame na rovnomerné hladké cesto.
Cesto preložíme na pomučenú dosku, krátko premiešame a pridáme zvyšné množstvo múky, vymiešame nelepivé cesto, /ale musí byť stále mäkké./
Cesto vytvarujeme do bochníka, zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na asi 3-4 mm a vykrajujeme koláčiky v tvare vajca. / Polovicu s otvorom v strede a polovicu bez otvoru/ Pečieme na plechu na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre pri 160°C asi 10-12 minút.
Upečené sušienky / iba tie s otvorom /necháme vychladnúť asi 10 minút a potom ich posypeme práškovým cukrom. Teraz všetky sušienky necháme dobre vychladnúť.
Vychladnuté sušienky zliepame po dve do spolu citrónovým krémom. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply