Ingrediencie
- 30 dkg hladkej múky,
- 1 lyžička prášku do pečiva,
- 12 dkg masla,
- 4 vaječné žĺtky,
- 12 dkg kryštálového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany,
- štipka soli
- nastrúhaná kôra z 1 citróna,
- broskyňový džem.
Na vrchu:
- 6 bielkov,
- 15 dkg kryštálového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 20 dkg mletých vlašských orechov,
- 1 čajová lyžička mletej škorice,
- štipka soli,
Príprava
Do múky pridajte prášok do pečiva a štipku soli, potom preosejte, pridajte na kocky nakrájané studené maslo a začnite drobiť. Keď je zmes dostatočne drobivá, pridajte kryštálový cukor, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru, potom v strede urobte jamku, pridajte žĺtky a 2 malé lyžice kyslej smotany a rýchlymi pohybmi vypracujte cesto. (Mali by ste získať ľahko rozťahovateľné cesto, takže ak je to potrebné, pridajte počas miesenia ešte kyslú smotanu.)
Kúsok papiera na pečenie zľahka posypeme múkou, cesto na ňom rozvaľkáme na veľkosť plechu, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, dlaňou cesto trochu pritlačíme. Teraz cesto bohato natrieme džemom.
Bielka so štipkou soli začneme šľahať do peny, po lyžiciach pridávame kryštálový cukor a šľaháme do tuhej peny. Mleté vlašské orechy zmiešame s vanilkovým cukrom a mletou škoricou, opatrne ich pridáme do tuho vyšľahanej peny a vareškou jemne premiešame.
Orechovú zmes rovnomerne rozotrieme na vrch pripraveného cesta, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 160°C asi 25-30 minút, kým sa nesfarbí do peknej svetlej farby. Vyberieme z rúry a necháme na plechu asi 10 minút vychladnúť, potom vyberieme spolu s papierom a necháme úplne vychladnúť. Dobrú chuť!
Leave a Reply