Je skutočnou bombou vitamínov a minerálov, ktorá prináša úľavu okrem iného pri zápaloch žalúdka a pečene, podporuje nervový systém, pomáha pri infekciách.
1. „Májové zlato“ je zdravotným hitom
Púpavový med má množstvo liečivých vlastností, preto sa ho oplatí mať vo svojej domácej špajzi.
V prvom rade chráni pečeň, pretože je zodpovedná za znižovanie hladiny lipidov v nej. Zvyšuje tiež choleretický účinok, a to všetko vďaka prítomnosti cholínu v zložení, ktorý tiež pomáha podporovať správne fungovanie žlčových ciest.
Pomáha aj pri zápaloch žalúdka, pečene a žlčníka a tiež upokojuje tráviace ťažkosti.
Púpavový med prinesie úľavu aj pri reumatických ochoreniach a vďaka svojmu močopudnému účinku napomáha očiste tela od toxínov.
Okrem toho podporuje imunitný systém a pri infekcii pomôže pri kašli (pri vlhkom – riedi sekrét a pôsobí expektoračne, pri suchom – zvlhčuje podráždenú sliznicu a inhibuje reflex kašľa).
2. Bomba vitamínov a minerálov
Za týmto všestranným pôsobením medu je jeho zloženie. Je to skutočná bomba vitamínov a cenných minerálov.
Prítomnosť mangánu, draslíka, železa a fosforu je zodpovedná za zlepšenie práce tráviaceho a imunitného systému. Vitamíny skupiny B naopak podporujú správnu činnosť nervovej sústavy, vitamíny A, C a D tíšia kašeľ , posilňujú imunitu a podporujú fungovanie kostrového systému.
Med tiež obsahuje veľa tanínov, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Obsah flavonoidov zase znižuje riziko rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.
Asparagín zasa podporuje myšlienkové pochody a inulín chráni črevá.
Okrem toho kyselina kremičitá urýchľuje hojenie rán a polyfenoly, znižujú koncentráciu glukózy.
3. Vyrobte si vlastný med
Púpavový med si môžete kúpiť v obchode, ale môžete si ho vyrobiť aj sami doma.
Na jeho prípravu potrebujete asi 500 hlavičiek púpavy (najlepšie je nazbierať za suchého slnečného dňa), liter vody, kilogram cukru a dva citróny.
Púpavy zalejeme studenou vodou a varíme štvrť hodiny, odložte cez noc na chladné miesto. Potom ho musíte prefiltrovať a pridať cukor a citrónovú šťavu.
Zmes priveďte do varu a varte ďalšie dve hodiny na miernom ohni, kým zmes nezhustne na požadovanú hustotu.
Med nalejte do pohárov zabaľte do uteráka a nechajte aspoň tri hodiny.
Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply