„Májové zlato“ našich babičiek! Toto je skutočná úľava pre pečeň, žalúdok, obličky a mozog.

Je skutočnou bombou vitamínov a minerálov, ktorá prináša úľavu okrem iného pri zápaloch žalúdka a pečene, podporuje nervový systém, pomáha pri infekciách.

1. „Májové zlato“ je zdravotným hitom

Púpavový  med má množstvo liečivých vlastností, preto sa ho oplatí mať vo svojej domácej špajzi.

V prvom rade chráni pečeň, pretože je zodpovedná za znižovanie hladiny lipidov v nej. Zvyšuje tiež choleretický účinok, a to všetko vďaka prítomnosti cholínu v zložení, ktorý tiež pomáha podporovať správne fungovanie žlčových ciest.

Pomáha aj pri zápaloch žalúdka, pečene a žlčníka a tiež upokojuje tráviace ťažkosti.

Púpavový med prinesie úľavu aj pri reumatických ochoreniach a vďaka svojmu močopudnému účinku napomáha očiste tela od toxínov.

Okrem toho podporuje imunitný systém a pri infekcii pomôže pri kašli (pri vlhkom – riedi sekrét a pôsobí expektoračne, pri suchom – zvlhčuje podráždenú sliznicu a inhibuje reflex kašľa).

2. Bomba vitamínov a minerálov

Za týmto všestranným pôsobením medu je jeho zloženie. Je to skutočná bomba vitamínov a cenných minerálov.

Prítomnosť mangánu, draslíka, železa a fosforu je zodpovedná za zlepšenie práce tráviaceho a imunitného systému. Vitamíny skupiny B naopak podporujú správnu činnosť nervovej sústavy, vitamíny A, C a D tíšia kašeľ , posilňujú imunitu a podporujú fungovanie kostrového systému.

Med tiež obsahuje veľa tanínov, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Obsah flavonoidov  zase znižuje riziko rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.

Asparagín zasa podporuje myšlienkové pochody a inulín chráni črevá.

Okrem toho kyselina kremičitá urýchľuje hojenie rán a polyfenoly, znižujú koncentráciu glukózy.

3. Vyrobte si vlastný med

Púpavový med si môžete kúpiť v obchode, ale môžete si ho vyrobiť aj sami doma.

Na jeho prípravu potrebujete asi 500 hlavičiek púpavy (najlepšie je nazbierať  za suchého slnečného dňa), liter vody, kilogram cukru a dva citróny.

Púpavy zalejeme studenou vodou a varíme štvrť hodiny, odložte cez  noc na chladné miesto. Potom ho musíte prefiltrovať a pridať cukor a citrónovú šťavu.

Zmes priveďte do varu a varte ďalšie dve hodiny na miernom ohni, kým zmes nezhustne na požadovanú hustotu.

Med nalejte do pohárov zabaľte do uteráka a nechajte aspoň tri hodiny.

 Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*