Suroviny:
Na makový plát:
- 6 bielok
- 180g práškového cukru
- 250 g mletého maku
- 80 g hladkej múky
- štipka soli
- vanilkový cukor alebo vanilková esencia
- 30 ml oleja
Kokosový plát:
- 3 bielok
- 80 g cukru
- 100 g kokosu
- 50 g hladkej múky
- štipka soli
- vanilkový cukor alebo vanilková esencia
- 20 ml oleja
- 80 ml mlieka
Vanilkový krém:
- 500 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- 150 g cukru
- 65 g hladkej múky alebo 30 g maizeny
- 1 vanilkový struk alebo 1 vanilkový cukor
- 1 štipka soli
- 250 g maslo min. 82%
Na dekoráciu:
- kokosové vločky
Postup:
Vanilkový krém:
Najskôr si pripravíme vanilkový krém. V miske zmiešame žĺtky, trochu mlieka, vanilkový cukor alebo vanilkový struk, štipku soli a hladkú muku, dobre vymiešame. zvyšok mlieka dáme variť, keď začne vrieť primiešame žĺtkovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Necháme ho mierne vychladnúť, keď je puding ešte tekutý vylejeme ho na plech na potravinársku fóliu. zakryjeme fóliou aj z vrchu a odložíme do chladničky na noc.
Na druhý deň vymiešame maslo s práškovým cukrom do peny a zmiešame s vychladnutým pudingom, dobre vymiešame do hladka.
Makový plát:
Bielka vyšľaháme so štipkou soli, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor o vyšľaháme na tuhý, lesklý sneh, pridáme olej a premiešame. Zmiešame múku s makom a opatrne po lyžiciach primiešame do snehu tak, aby nám sneh nespadol. cesto rozdelíme na polovice a upečieme dva rovnaké pláty. rúru si predhrejeme na 180°C. Pečieme na plechu na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre, pri 160 °C asi 15 minút. Upečené pláty necháme vychladnúť.
Kokosový plát:
Bielka vyšľaháme so soľou, pridáme cukor a vanilkový cukor, vyšľaháme na tvrdý a lesklý sneh, pridáme olej a mlieko a premiešame. Strúhaný kokos zmiešame s múkou a opatrne primiešame do vymiešaného snehu, tak aby nám sneh nespadol. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme. Rúru predhrejeme na 170°C, keď vložíme plech do rúry, teplotu znížime na 150°C a pečieme asi 15 minút. Upečený plát opatrne vyklopíme a necháme vychladnúť.
Na spodok dáme jeden makový plát, natrieme ho vanilkovým krémom, na to položíme kokosový plát a opäť ho natrieme vanilkovým krémom, na vrch položíme druhý makový plát a natrieme ho zvyšným vanilkovým krémom, zarovnáme vrch posypeme kokosovými vločkami. Koláč odložíme do chladničky na 2-3 hodiny. Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply