Makový koláč snov podľa receptu zo starých novín! Úplne si ho zamilujete…

Recept na výborný makový koláč zo starých novín!

Toto je tajomstvo dokonale šťavnatého koláča s makom a citrónom. Máte chuť na koláč, ktorý sa vám topí v ústach? Potom tento recept je tu pre vás!

INGREDIENCIE:

Cesto:

  • 5  bielkov
  • 200 g  cukru
  • 5 žĺtkov
  • 200 g  mletého maku
  • 120 g  špaldovej múky /prípadne klasickej polohrubej
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • Citrónová kôra z jedného citróna

Krém:

  • 250 ml  mlieka
  • 40 g  vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
  • 1 lyžica vanilkového cukru
  • 120 g  cukru
  • 150 g  masla
  • citrónová šťava z jedného citróna

Citrónová poleva:

  • 250 g  práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 ČL rastlinného oleja
  • 2-3 lyžice horúcej vody

Postup:

Najskôr si pripravíme krém:

Pudingový prášok rozmiešame v troche mlieka, zvyšok mlieka dáme do panvice, pridáme cukor a vanilkový cukor a privedieme do varu, keď mlieko začne vrieť, pridáme rozmiešaný pudingový prášok. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame do peny, za stáleho miešania po lyžičkách pridáme dobre vychladnutý puding, dobre vyšľaháme. Nakoniec pridáme šťavu z jedného citróna a dobre vyšľaháme do hladka.

Korpus:

5 bielok vyšľaháme na tuhý sneh, postupne za stáleho miešania pridáme cukor a po jednom zašľaháme žĺtka. Dobre vyšľaháme do peny. Opatrne po častiach primiešame mletý mak, špaldovú múku zmiešame so sódou bikarbónou  a preosejeme ju do zmesi. Premiešame. Nakoniec primiešame citrónovú kôru.

Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút. Plát necháme úplne vychladnúť a rozkrojíme na dve rovnaké polovice a  z jednej polovice odstránime  papier na pečenie.

Trochu krému si odložíme bokom.

Na spodok dáme jednu polovicu plátu, natrieme rovnomerne krémom a na vrch položíme druhú polovicu plátu, tak aby bol papier na pečenie na vrchu, teraz papier na pečenie odstránime.  Koláč odložíme do chladničky stuhnúť.

Poleva:

Práškový cukor, zmiešame s citrónovou šťavou a olejem, vymiešame, za stáleho miešania postupne pridávame horúcu vodu ( podľa potreby) vymiešame. Polevu rovnomerne rozotrieme na vrch koláča, necháme stuhnúť. nakrájame na úhľadné obdĺžniky a ozdobíme krémom, ktorý sme si odložili bokom. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*