Máte problémy so zrakom? Môže to byť jeden z príznakov NEDOSTATKU dôležitého vitamínu!

Máte pocit, že sa vám zhoršuje zrak? Môže byť za tým aj nedostatok tohto dôležitého vitamínu…

Vitamín B12, bežne nazývaný červený vitamín, hrá dôležitú úlohu pri správnom fungovaní nervového systému. Podporuje mozgové funkcie a podieľa sa na tvorbe bielych krviniek a metabolizme tukov a sacharidov. Pri nedostatku vitamínu B12 telo vysiela nezvyčajné signály. Jeden z nich je vidieť v očiach.

Jeho nedostatok môže dokonca viesť k zhoršovaniu zraku.

Vitamín B12 (alebo koblamín) je vitamín, ktorý sa rozpúšťa vo vode. V organizme plní dôležitú funkciu – je mimoriadne nápomocný pri procesoch bunkového delenia, krvotvorby a tvorbe myelínu v nervových obaloch.

Každý z nás môže trpieť nedostatkom vitamínu B12, čo môže mať za následok nielen neurologické a psychické symptómy. Jedným zo signálov môžu byť očné problémy ako: škvrny pred očami, dvojité videnie, precitlivenosť na svetlo alebo rozmazané videnie.

Príznaky nedostatku vitamínu B12.

Jedným z účinkov nízkej hladiny „červeného vitamínu“ je zriedkavé ochorenie tzv. optická neuropatia. Nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť poškodenie zrakového nervu, čo má za následok poruchy videnia. Hrozí dokonca aj strata zraku. Našťastie sú to dosť zriedkavé prípady.

Žlté očné bielka sú ďalším nezvyčajným príznakom nedostatku vitamínu B12. Príčinou je zvýšená koncentrácia bilirubínu v krvi, žltého pigmentu, ktorý pochádza z rozpadu erytrocytov.

Nedostatok „červeného vitamínu“ môže tiež spôsobiť zášklby horného alebo dolného viečka.

Aby sa to nestalo, je dôležité čo najskôr čeliť príznakom nedostatku vitamínu B12.  Správne zvolené doplnky stravy a vyvážená strava pomôžu udržať dostatočnú hladinu.

Najlepším zdrojom vitamínu B12 sú  produkty ako:

  • ryby (najmä mastné) a morské plody
  • mäsové výrobky – hydina, údeniny, králičie mäso,
  • mlieko a mliečne výrobky (napr. zrejúci syr)
  • vajcia
  • huby – hliva ustricová, šampiňóny, shiitake,
  • fermentované produkty – kyslá kapusta, misho( fermentovaná sójová pasta), tamari, umebosh slivky.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*