Metrový koláč – najlepší recept, ktorý vás nikdy neomrzí.

Pečiete tento koláč? Tento recept si určite niekam zapíšte…

Jedna zo starých klasík, na ktorú sa nemôžete vynadívať ani dnes. Hviezda rodinných obedov a slávnostných stretnutí azda nie je nikto, komu stačí  jedná porcia  tejto pochúťky. Nedá  veľa práce, pripraviť si tento koláčik, ale je veľmi chutný.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 6 vajec
  • 20 dkg cukru
  • 1,5 dl oleja
  • 1,5 dl vlažnej vody
  • 38 dkg múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny,
  • 2 lyžice kakaového prášku

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh.

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme olej, vlažnú vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Nakoniec opatrne primiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu necháme čistú  a do druhej primiešame kakao.  Každé cesto pečieme osobitne.

Pečieme v naolejovanej a múkou vysypanej forme na srnčí chrbát. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 40 minút. Upečené korpusy necháme vychladnúť a nakrájame ich na plátky hrubé asi 1 cm.

Krém:

  • 9 dl mlieka
  • 3 baličky  punčového pudingového prášku
  • 25 dkg masla
  • 15 dkg  práškového cukru,
  • Príchuť rumu alebo rumu podľa chuti.

Pudingový prášok dobre  rozmiešame v troche studeného mlieka.

Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Vrch zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny.

Do vychladnutého pudingu postupne primiešame vymiešané maslo.  Nakoniec pridáme trochu rumu, alebo rumovej arómy, dobre vymiešame.

Na vrch:

  • 200 g tmavej čokolády
  • 2 PL oleja

Tmavú čokoládu rozpustime vo vodnom kúpeli a vymiešame s olejem do leskla.

Koláčik si poskladáme tak, že zoberieme jeden biely plátok natrieme ho krémom a zlepíme s kakaovým plátkom, kakaový plátok natrieme krémom a priložíme biely plátok, krém, kakaový plátok, krém, takto pokračujeme, kým minieme všetky plátky a krém.

Vrch koláča polejeme čokoládovou polevou a odložíme na noc do chladničky. Ráno koláčik vyberieme a  nakrájame ho šikmo tak, aby sa nám vytvoril vzor ako na obrázku.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*