Mnoho ľudí pije takto čaj každý deň. Zvyšuje riziko rakoviny o 90 %!

Takto si zvyšujete riziko vzniku rakoviny, bez toho aby ste o tom vedeli…

Ak ste milovníkom čaju, pravdepodobne máte svoje obľúbené druhy a spôsoby varenia, ktoré máte radi. Vedeli ste však, že pitie horúceho čaju môže mať nebezpečné následky pre vaše zdravie?

Vedecké štúdie potvrdili, že pitie horúceho čaju zvyšuje riziko rakoviny pažeráka. V posledných rokoch sa na túto tému uskutočnilo mnoho štúdií a výsledky sú jasné – pitie horúceho čaju je nebezpečné pre naše zdravie.

Horúci čaj podporuje rakovinu

Výskum je nevyhnutný na pochopenie toho, aké faktory ovplyvňujú vývoj chorôb a ako môžeme predchádzať ich vzniku. Jednou z najvýznamnejších štúdií za posledné roky bola štúdia doktora Farhadeho Islamiho z American Cancer Society, ktorá prebiehala takmer desaťročie, od roku 2004 do roku 2017.

Štúdia zahŕňala viac ako 50 000 ľudí vo veku 40 až 75 rokov a zamerala sa na analýzu rizika vzniku rakoviny pažeráka. Počas pozorovania vedci zaznamenali 317 nových prípadov ochorenia, čo umožnilo dôkladnú analýzu faktorov, ktoré ovplyvňujú vznik tohto typu rakoviny.

Výsledky štúdie ukázali, že existuje veľa faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny pažeráka. Jedným z nich je fajčenie, ktoré je najväčším rizikovým faktorom. Ďalšími faktormi sú aj konzumácia alkoholu, strava s nízkym obsahom zeleniny a ovocia a pitie horúceho čaju.

Pitie 700 mililitrov (ml) „veľmi horúceho“ čaju denne zvyšuje riziko rakoviny pažeráka o 90 percent v porovnaní s pitím rovnakého množstva studeného alebo vlažného čaju denne.

„Mnohí ľudia radi pijú čaj, kávu alebo iné horúce nápoje. Podľa našej správy však pitie veľmi horúceho čaju môže zvýšiť riziko rakoviny pažeráka, preto sa odporúča nechať horúce nápoje pred pitím vychladnúť,“ povedal doktor Farhad Islami z American Cancer Society.

To však neznamená, že sa čaju musíme úplne vzdať. Práve naopak, pravidelné pitie čaju má mnoho zdraviu prospešných vlastností, ako sú antioxidačné účinky alebo zníženie rizika srdcových ochorení. Aby sme sa však vyhli riziku rakoviny pažeráka, mali by sme sa vzdať pitia horúceho čaju a obmedziť teplotu obľúbeného nápoja.

Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*