Moje MEDOVÉ a PUNČOVÉ REZY! Recept, podľa ktorého som ich piekla tieto sviatky…

Medové rezy

Ingrediencie na cesto:

  • 80 dkg hladkej  múky
  • 25 dkg práškového cukru
  • 2 celé vajcia
  • 5 lyžíc mäkkej bravčovej masti
  • 3 lyžičky sódy bikarbóny
  • 6 lyžíc medu
  • 8 lyžíc mlieka
  • štipka soli

Zo všetkých surovím vymiesime cesto. Rozdelíme ho na štyri časti a vyvaľkáme. Každý plát upečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°c asi 8-10 minút. Necháme vychladnúť.

Ingrediencie na krém:

  • 1,5 litra mlieka
  • 35 dkg cukru
  • 25 dkg krupice
  • 4 balíčky vanilkového cukru
  • 40 dkg masla alebo margarínu

Mlieko cukor a vanilkový cukor privedieme do varu. Pridáme krupicu a za stáleho miešania uvaríme do hustá. Necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame do peny. Vychladnutý krém a vymiešame maslo dobre vymiešame. Vymiešame do hladka.

Poleva:

  • 20 dkg tmavej čokolády (min. 50 %)
  • 2 polievkové lyžice oleja

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a olej. Vymiešame do leskla.

Prvý plát natrieme polovicou krému. Položíme druhý plát. Natrieme broskyňovým džemom. položíme tretí plát natrieme zvyšným krémom a položíme posledný plát. Jemne zaťažíme. Polejeme čokoládovou polevou. Dobrú chuť!

Punčové rezy

Ingrediencie na cesto:

  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Štipka soli

Bielka vyšľaháme so štipkou soli a cukrom  a vanilkovým cukrom do leskla. Po jednom pridáme žĺtka, dobre vymiešame. Nakoniec primiešame múku.

Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 180°C asi 25-30 minút. Takto upečieme ešte jeden plát. Pláty necháme vychladnúť.

Jeden plát rozkrojíme na polovicu jeden vrchný a jeden spodný plát.

Ingrediencie na plnku:

  • 2 polievkové lyžice holandského kakaa
  • 15 dkg mletých vlašských orechov
  • 1 rumová príchuť
  • 20 dkg margarínu
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 30 dkg kryštálového cukru (uvareného na sirup s 1,5 dl mlieka)
  • Prípadne trochu rozdrvených sušienok na zahustenie

Jeden upečený plát rozdrobíme a pridáme k nemu ingrediencie na plnku. Dobre vymiešame. V prípade potreby zahustíme rozdrvenými sušienkami.

Spodný plát potrieme broskyňovým džemom, navrstvíme plnku, punčovú zarovnáme, na vrch položíme druhý plát, ktorý sme natreli džemom. ( džemovou stranou na plnku) Jemne zaťažíme.

Poleva:

  • 30 dkg práškového cukru
  • 2 lyžice malinového sirupu
  • 3 lyžice  horúcej vody
  • Pár kvapiek malinovej potravinárskej farby

Práškový cukor vymiešame s malinovým sirupom a horúcou vodou. Nakoniec pridáme pár kvapiek malinovej potravinárskej farby.

Koláč polejeme polevou a necháme stuhnúť. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*