Ako zachovať jedinečnú vôňu a chuť čerstvých húb, aby ste si ich mohli vychutnať aj v zime? Najlepší spôsob je zamraziť. Zistite, ako na to!
K hubám by ste sa mali pri skladovaní stavať podobne prezieravo ako k mäsu. Pokiaľ totiž nie sú dodržané štandardy ich správneho skladovania, môže sa to skončiť veľmi zle.
1. Ako zmraziť huby?
Ak chceme huby zmraziť, musíme ich dôkladne preskúmať. Skontrolujte červy a hnilobu. Časti húb, ktoré sa zdajú byť napadnuté červami, musíte odstrániť!
Potom je potrebné huby dôkladne vyčistiť. Ak ide iba o pôdu a ihličie, môžete ich utrieť papierovou utierkou. V prípade väčšieho znečistenia, ako je slimačí sliz, je potrebné huby opláchnuť vodou. Pred zmrazením ich však musíte dôkladne vysušiť.
Postup:
Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu, do ktorej pridajte lyžičku citrónovej šťavy (pôsobí to preventívne proti zhnednutiu húb) a na jeden liter vody pridajte malú lyžičku soli.
Keď voda začne vrieť, pridajte nakrájané huby. Veľkosť nakrájaných hríbov zvoľte podľa toho, na aké jedlo ich chcete mať predpripravené. Nechajte ich 3 až 5 minút povariť.
Potom hríby sceďte, prelejte silným prúdom studenej vody a nechajte dobre vychladnúť.
Následne dajte hríby do vrecúšok určených pre mrazničky, z ktorých ste dobre vytlačili vzduch, a zamrazte.
2. Ako dlho môžu byť skladované?
Huby by mali byť rozdelené na malé porcie. Nezabúdajte, že týmto spôsobom ich bude jednoduchšie skladovať v mrazničke. Bude tiež efektívnejšie používať malé porcie, pretože nebudete musieť rozmrazovať veľké množstvo naraz. Opätovné rozmrazovanie a zmrazenie môže spôsobiť otravu!
V mrazničke vydržia blanšírované huby v bezpečnom stave až 9 mesiacov.
Keď ich budete chcieť použiť na prípravu jedla, určite ich nerozmrazujte, ale začnite ich tepelne upravovať v zmrazenej podobe. Teda ich dáte do variaceho sa jedla zmrznuté, vyhnete sa tak riziku, že sa vám hríby pokazia a otrave.
Nezabudnite si poznačiť dátum a druh zmrazených hríbov.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply