Mrkva je NAJLEPŠÍ LIEK: Môže vám predĺžiť život až o 7 rokov! Pripravte si ju podľa tohto receptu…

Jedzte mrkvu každý deň, môže predĺžiť život až o 7 rokov! Tu je recept…

Mrkva je jedna z najzdravších druhov zeleniny.

Mrkvová šťava podporuje imunitný systém človeka, detoxikuje organizmus a napomáha ochraňovať bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Pravidelná konzumácia tohto chutného nápoja tiež predstavuje jednu z foriem prevencie pred civilizačnými a srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Vzhľadom na obsah veľkého množstva beta-karoténu je mrkva vynikajúcim antioxidantom. Beta-karotén potláča voľné radikály, ktoré prispievajú k rozvoju  ochorení ako sú: hypertenzia, ateroskleróza, reumatoidná artritída, parkinson.

Vedci z Japonska potvrdili, že pravidelná konzumácia mrkvy predlžuje ľudský život o 5-7 rokov. Jedna malá mrkva poskytuje nášmu telu denný príjem vitamínu A.

Výhody varenej mrkvy pre pacientov s diabetes mellitus boli preukázané. Budete prekvapení, ale varená mrkva obsahuje oveľa viac živín ako surová. Hladina antioxidantov sa zvyšuje o 34%, je to po varení. Nezabudnite pridať niekoľko kvapiek rastlinného oleja alebo kyslej smotany do strúhanej alebo varenej mrkvy, čo pomôže telu absorbovať provitamín A. Nedostatok beta-karoténu môže viesť k tvorbe šedého zákalu, kameňov v močovom mechúre a žlčníku a mnohých ďalších chorôb.

Mrkvová medicína.

– Stomatitída.
Pripravíme čerstvo vylisovanú mrkvovú šťavu a ústnu dutinu opláchneme mrkvovou šťavou, čo pomáha ničiť škodlivé mikroorganizmy a zlepšovať zdravie ďasien.

– Ošetrenie popálenín a hnisavých rán.
Čerstvú šťavu priložíme na čerstvé popáleniny a hnisavé rany. V týchto prípadoch sú užitočné aj listy mrkvy. Roztlačíme čerstvé listy mrkvy a priložíme ich na rany. Mrkva pomáha aj pri rôznych kožných ochoreniach.

– Pri liečbe faryngitídy, tracheitídy, bronchitídy.
Zmiešajte jeden pohár čerstvej mrkvovej šťavy a mlieka. Užívajte 5-krát denne, 1/2 šálky tohto nápoja.

Tradičná medicína pozná dve možnosti výroby takéhoto liečivého nápoja. V prvom prípade sa používa čerstvá mrkvová šťava, v druhom – sirup na báze varenej zeleniny.

1) Čerstvá mrkvová šťava s medom

Zloženie:

  • mrkva 0,5 kg
  • med – 2 lyžice

Dobre olúpaná a umytá koreňová plodina sa rozdrví a vytlačí. Pridajte med, dôkladne premiešajte. Užívajte 1 polievkovú lyžicu 4 krát denne 20 minút pred jedlom.

2) Sirup s medom

Zloženie:

  • mrkva – 3 ks stredná veľkosť
  • voda – 1 polievková lyžica
  • med – 3 lyžice

Zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Vložte do hrnca, pridajte vodu a varte do mäkka. Scedíme, dobre premiešame alebo roztlačíme mixérom. Pridajte med. Užívajte 1 polievkovú lyžicu 3x denne 15-20 minút pred jedlom.

3) S jablkom a cibuľou

Tento recept nie je vhodný pre každého kvôli špecifickej chuti a vôni. Cibuľa sa považuje za prírodné antibiotikum kvôli prítomnosti fytoncídov. Má expektoračný účinok, riedi hlien a uľahčuje jeho prechod. Jablká sú obzvlášť účinné pri suchom kašli, pretože majú upokojujúci účinok.

Zloženie:

  • mrkva – 2 ks
  • zelené jablko – 1 ks
  • cibuľa – 1 hlavička
  • med – 1 polievková lyžica

Mrkvu, jablko a cibuľu nakrájajte v mixéri alebo na jemnom strúhadle, vytlačte šťavu a pridajte med. Prípadne ak máte výkonný odšťavovač, šťavu jednoducho odšťavte. Užívajte 1 lyžičku 2-3 krát denne pred jedlom. Ďalším spôsobom je nevytláčať šťavu, ale zjesť vzniknuté pyré počas dňa v niekoľkých dávkach.

4) Letný nápoj

V lete si môžete pripraviť veľmi chutný mrkvový nápoj, ktorý Vás nielen osvieži, ale pomôže aj vášmu telu.

Budete potrebovať:

  • 0,5 kg mrkvy
  •  trstinový cukor alebo med  podľa chuti alebo stevia
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • 1 pomaranč
  • 1,5 l vody
Mrkvu ošúpeme a nakrájame  na kocky, a dáme variť v troche vody asi 20 minút. Ošúpeme pomaranč a pridáme ho k mrkve, uvaríme do mäkka, potom zmes rozmixujeme. V druhom hrnci si uvaríme zvyšok vody s kyselinou citrónovou a cukrom, necháme mierne vychladnúť a zmiešame s rozmixovanou mrkvovou zmesou. necháme vychladnúť. Ak sa nám nápoj zdá hustý, môžeme ho pred podávaním rozriediť prevarenou vychladnutou vodou, podľa potreby.

Ak vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*