Najhoršia chyba. Premieňa sušené hríby na jed!

Najhoršia chyba, ktorú môžete pri sušení hríbov urobiť!

Sušené huby sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých tradičných jedál v našej kuchyni. Vďaka svojej jedinečnej chuti a početným zdravotným výhodám sa často  používajú pri varení. Ako však huby správne sušiť, aby nestratili svoju vôňu a nutričné ​​hodnoty?

1. Prečo sa oplatí huby sušiť!

Sušenie húb je proces, ktorý vám umožní získať ich plnú chuť a vôňu, ako aj predĺžiť ich trvanlivosť. Sušené huby možno s úspechom pridávať do mnohých jedál, ako sú polievky, omáčky, krokety, knedle, bigos, cestoviny alebo pečené mäso.

Proces sušenia zahŕňa odparovanie prebytočnej vody z húb pod vplyvom vysokej teploty, čo umožňuje ich dlhšie uchovanie. Toto je najjednoduchšia a najmenej náročná metóda na predĺženie životnosti húb.

Nikdy huby pred sušením neumývajte pod vodou!

Aj keď sa to môže zdať neintuitívne, huby by sa pred sušením nemali umývať . Nadmerná vlhkosť môže viesť k rozvoju plesní, ktoré sú karcinogénne a môžu z chutného doplnku jedál urobiť nebezpečný jed.

Kým však hríby začneme sušiť, mali by sme ich poriadne očistiť a orezať stopky . Ak sú huby veľmi znečistené, môžu sa čistiť čistou vlhkou handričkou. Pamätajte, že na sušenie sú vhodné iba zdravé, neporušené exempláre.

2. Aké druhy húb sú vhodné na sušenie?

Nie všetky druhy húb sú vhodné na sušenie. Najlepšie sú tie, ktoré majú tzv. suchý klobúk . Na sušenie sa odporúčajú najmä hríby, hríby hnedé, dubáky, hríb jelšový, hríb brezový s charakteristickou oranžovou farbou a všetky huby, ktoré patria do čeľade hríbovité.

Čo sa týka maslových húb, podľa skúsených hubárov je sušenie možné, no pred začatím procesu je potrebné odstrániť šupku,  šupka  môže spôsobiť žalúdočné problémy, ako sú poruchy trávenia či bolesti brucha.

Prvým krokom v procese sušenia húb je ich dôkladné čistenie. Potom treba huby nakrájať – malé na polovice a väčšie na menšie kúsky. Na sušenie môžete použiť rúru, sušičku húb alebo sušičku ovocia .

Ak používame rúru, sušenie by malo prebiehať pri teplote 50° Celzia . Tento proces zvyčajne trvá aj niekoľko hodín. Po tomto čase treba huby vložiť do sklenených nádob s pevným uzáverom, napríklad pohárov.

Potom zaváracie poháre vložíme späť do rúry a zohrievame pri teplote 100° Celzia nie dlhšie ako štvrť hodiny. Vďaka tomu si huby dlhšie zachovajú jedinečnú príjemnú vôňu.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*