NAJHORŠIA VEC, ktorú môžete urobiť po jedle: Lekár varuje pred vážnymi následkami!

Lekár varuje, že toto najhoršia vec, ktorú ľudia robia po jedle…

Doktor dietetiky – dr. Michał Wrzosek – na Instagrame varuje pred „oddychom“ po jedle.

Má pravdu?

Po výdatnom  jedle sa často cítime unavení a chceme si oddýchnuť na gauči, ale to je to najhoršie, čo môžete urobiť! Odpočinok po obede alebo večeri môže spôsobiť pálenie záhy a zhoršiť tráviace problémy. Existuje tiež riziko, že si zdriemnete čo môže spôsobiť narušenie vášho nočného spánku. Radšej si po jedle poupratujte byt, umyte riad alebo choďte na prechádzku. Len pár minút chôdze po jedle stačí na zníženie hladiny glukózy. Vďaka tomu účinne zabojujete s popoludňajšou ospalosťou a povzbudíte trávenie – povedal v krátkom videu.

Ukázalo sa, že pre mnohých komentujúcich bol tento spôsob postupu nový. Medzitým sa  naozaj oplatí  takto postupovať! Prečo?

Krátka prechádzka po obede

Všetko, čo povedal doktor Wrzosek, je vedecky dokázané.

Po zjedení výdatného  jedla sa telo sústredí na trávenie, čo môže viesť k únave. Zdriemnutie si po jedle však sťažuje nočné zaspávanie, a preto môže narušiť prirodzený cyklus spánku a bdenia. Zaujatie polohy v ľahu tiež umožňuje obsahu žalúdka prúdiť späť do pažeráka, čo spôsobuje pálenie záhy.

Udržiavanie vzpriamenej polohy tela po jedle uľahčuje proces  a znižuje riziko problémov tráviaceho systému.

Krátka prechádzka po jedle sa odporúča ako spôsob, ako bojovať proti ospalosti a stimulovať trávenie. Fyzický pohyb po jedle urýchľuje metabolizmus, znižuje hladinu glukózy v krvi, podporuje peristaltiku čriev a napomáha k efektívnejšiemu tráveniu a zároveň znižuje pocit ospalosti.

Čo robiť, ak sa pálenie záhy predsa len objaví?

Ak je pálenie záhy našou každodennou záležitosťou a zavedenie vhodných návykov po jedle veľmi nepomáha, oplatí sa skontrolovať, či nemáme dočinenia s gastroezofageálnym refluxom.

Najznámejšími príznakmi gastroezofageálneho refluxu , okrem pálenia záhy, sú regurgitácia (regurgitácia obsahu žalúdka do hrdla alebo úst, čo môže viesť k horkej alebo kyslej chuti), ťažkosti s prehĺtaním, bolesť na hrudníku, kašeľ, chrapot a iné problémy s hrdlom.

Diéta, ktorá zmierňuje príznaky, zahŕňa elimináciu produktov , ktoré spúšťajú príznaky ( čokoláda , káva a silný čaj , korenené a mastné jedlá, paradajky a výrobky z nich, citrusové plody, cesnak a cibuľa, sýtené nápoje, alkohol) a vhodné dávkovanie potravín.

To posledné znamená vyberať si malé (ale častejšie!) jedlá, vyhýbať sa jedeniu aspoň 2-3 hodiny pred spaním a jesť výrobky s mäkkou konzistenciou.

Ľudia, ktorí bojujú s gastroezofageálnym refluxom, by mali do jedálnička zaradiť zeleninu (okrem cibule, cesnaku a paradajok), ovocie (okrem kyslých), chudé mäso, a nízkotučné  výrobky, obilninové výrobky, zdravé tuky a bylinky a koreniny.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*