
Namiesto tradičného makového zavinú pripravujem chutný a jednoduchý makový koláč s pudingovou plnkou. Koláč je jednoduchý na prípravu a poteší svojou chuťou a vzhľadom. Tento recept má 150 rokov a stále poteší maškrtné jazýčky.
Maková torta, štrúdľa a iné koláčiky s makom nesmú chýbať na vianočnom stole. Samotný mak symbolizuje hojnosť a jeho konzumácia na Štedrý večer má priniesť šťastie a blahobyt na ďalší rok. Navyše, dezerty pripravené s ním sú jednoducho chutné. Avšak namiesto toho, aby ste venovali veľa času a energie obaľovaniu makového koláča, pripravte si ho iným, rovnako chutným spôsobom.
Ingrediencie:
- 175 g hladkej múky,
- 150 g mletého maku,
- 16 g prášku do pečiva,
- 425 g masla,
- 200 g práškového cukru,
- 75 g vanilkového pudingového prášku
- 100 g cukru
- 4 vajcia,
- 0,5 l mlieka,
- 300 g kyslej smotany
- 300 g bielej čokolády ( môžeme použiť aj tmavú podľa chuti)
- 2 PL oleja
Postup:
Pudingový prášok rozmiešame v troche studeného mlieka. Zvyšné mlieko a cukor privedieme do varu. Keď mlieko vrie, pridáme rozmiešaný puding a intenzívne miešame, kým zmes nezhustne.
Hotový puding prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila šupka a necháme vychladnúť.
Cesto:
Maslo a práškový cukor šľaháme do peny, za stáleho miešania po jednom pridáme vajcia.
Do maslovej zmesi pridáme 150 g smotany.
Pridáme múku, prášok do pečiva a mak. Všetko premiešajte
Cesto dáme do formy s rozmermi 25 x 35 cm vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 20 minút.
200 g masla vyšľaháme do peny, primiešame vychladnutý puding dobre premiešame, nakoniec primiešame zvyšnú kyslú smotanu, zmes ešte chvíľu miešame.
Upečený a vychladnutý korpus rozrežeme na polovice, jeden plat rovnomerne natrieme pudingovým krémom na vrch položíme druhý plát.
Čokoládu a olej rozpustíme vo vodnom kúpeli, vymiešame do leskla. Polejeme ňou vrch koláča. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Makový koláč s pudingovou hmotou vložíme na niekoľko hodín do chladničky. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply