Najlepší makový koláč s pudingovým krémom na sviatky. RECEPT OD BABIČKY!

Namiesto tradičného makového zavinú pripravujem chutný a jednoduchý makový koláč s pudingovou plnkou. Koláč  je jednoduchý na prípravu a poteší svojou chuťou a vzhľadom. Tento recept má 150 rokov a stále poteší maškrtné  jazýčky.

Maková torta, štrúdľa a iné koláčiky s makom nesmú chýbať na vianočnom stole. Samotný mak symbolizuje hojnosť a jeho konzumácia na Štedrý večer má priniesť šťastie a blahobyt na ďalší rok. Navyše, dezerty pripravené s ním sú jednoducho chutné. Avšak namiesto toho, aby ste venovali veľa času a energie obaľovaniu makového koláča, pripravte si ho iným, rovnako chutným spôsobom.

Ingrediencie:

  • 175 g hladkej múky,
  • 150 g mletého maku,
  • 16 g prášku do pečiva,
  • 425 g masla,
  • 200 g práškového cukru,
  • 75 g vanilkového pudingového prášku
  • 100 g cukru
  • 4 vajcia,
  • 0,5 l mlieka,
  • 300 g kyslej smotany
  • 300 g bielej čokolády ( môžeme použiť aj tmavú podľa chuti)
  • 2 PL oleja

Postup:

Pudingový prášok rozmiešame v troche studeného mlieka. Zvyšné mlieko  a cukor privedieme do varu. Keď mlieko vrie, pridáme rozmiešaný  puding a intenzívne miešame, kým zmes nezhustne.
Hotový puding prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila šupka a necháme vychladnúť.

Cesto:

Maslo a práškový cukor šľaháme do peny, za stáleho miešania  po jednom pridáme vajcia.

Do maslovej zmesi pridáme 150 g smotany.

Pridáme múku, prášok do pečiva a mak. Všetko premiešajte

Cesto dáme do formy s rozmermi 25 x 35 cm vystlanej papierom na pečenie.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia  asi 20 minút.

200 g masla vyšľaháme do peny, primiešame vychladnutý puding dobre premiešame, nakoniec primiešame zvyšnú kyslú smotanu,  zmes ešte chvíľu miešame.

Upečený a vychladnutý korpus rozrežeme na polovice, jeden plat rovnomerne natrieme  pudingovým krémom na vrch položíme druhý plát.

Čokoládu  a olej rozpustíme vo vodnom kúpeli, vymiešame do leskla. Polejeme ňou vrch koláča. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Makový koláč s pudingovou hmotou vložíme na niekoľko hodín do chladničky. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*