Makový závin je u nás obľúbený, no najradšej ho máme, keď má veľa náplne.
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 ml mlieka
- 250 ml masla
- 1 lyžička cukru
- 25 g droždia
- 400 g hladkej múky
- 1-2 lyžice cukru
- štipka soli
Náplň:
- 200 g maku
- 170 g cukru
- 100 ml mlieka
- citrónová kôra z jedného citróna
Ešte potrebujeme na potretie:
- 1 žĺtok
- trochu mlieka
Postup:
Do mlieka pridáme maslo, zahrievame, kým sa malo rozpustí, zmes necháme mierne vychladnúť. Do vlažnej zmesi pridáme lyžičku cukru a droždie, vymiešame. Necháme asi 10 minút odpočivať. Potom postupne primiešame múku, cukor a štipku soli. Vymiesime vláčne cesto. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Mak zmiešame s cukrom, zalejeme horúcim mliekom, vymiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej náplne pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Premiešame.
Žĺtok rozšľaháme v mlieku.
Vykysnuté cesto vymiesime, a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na tenko, rovnomerne natrieme makovou náplňou. Zvinieme. Necháme 20-30 minút odpočívať v teple. Potom natrieme rozšľahaným žĺtkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút do zlatista. Dobrú chuť!
Leave a Reply