Kráľovná medzi slovenskými bylinkami. Má výborné účinky na pečeň, môžete si z nej jednoducho pripraviť sirup…
Žihľava je rastlina dobre známa v tradičnom bylinkárstve, no jej zdraviu prospešné vlastnosti potvrdzuje aj moderná veda. Túto jedinečnú bylinku je možné konzumovať surovú, dusenú, sušenú, ale aj upravenú do sirupu. Je to liek na imunitu a protijed na pečeň.
1. Prečisťuje organizmus a podporuje imunitu
Žihľava dvojdomá (Urtica dioica L.) je rastlina, ktorú nájdete v každom kúte Slovenska. Keď sa na jar objavia prvé mladé listy žihľavy, oplatí sa ich zbierať. Je veľmi cenným zdrojom vitamínu C, chlorofylu, xantofylu a karotenoidov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti.
Žihľava obsahuje aj vitamíny skupiny B a minerály cenné pre zdravie a krásu, ako je draslík, železo, vápnik a kremík. Stojí za to ho zahrnúť ju do vašej každodennej stravy.
Žihľavu môžeme pridávať do polievok, šalátov a omáčok, alebo ju pripravovať do nálevu či zdraviu prospešného sirupu.
Žihľavový sirup má mnoho prospešných vlastností. Zlepšuje činnosť imunitného a kardiovaskulárneho systému, očisťuje telo od toxických látok, podporuje trávenie, stimuluje vylučovanie žlče a povzbudzuje chuť do jedla. Navyše účinne bojuje s príznakmi chrípky a prechladnutia.
Táto domáca zmes vďaka obsahu antioxidantov chráni naše telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov, znižuje riziko rakoviny a odďaľuje proces starnutia organizmu.
2. Žihľavový sirup. Spoľahlivý recept
Pravidelná konzumácia žihľavového nápoja podporuje tráviaci proces, činnosť obličiek a detoxikáciu pečene. Tiež posilňuje vlasy, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a chráni pred anémiou.
Ingrediencie na žihľavový sirup:
- 60 vrcholov mladej žihľavy,
- 4 kg citrónov,
- 4 litre vody,
- 2 kg prírodného medu.
Najprv do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu. Potom žihľavu namočte do vriacej vody (nevarte) a odstavte na 24 hodín. Umyté a olúpané citróny nakrájajte na menšie kúsky a rozmixujte. Citrónovú zmes pridajte do zmesi.
Všetko precedíme do sterilnej nádoby pomocou sitka a gázy. Do prefiltrovaného nápoja pridajte med a miešajte, kým sa ingrediencie dokonale nespoja. Najlepšie je sirup naliať do sklenených fliaš a skladovať v chladničke.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply