Najlepšia čokoládová poleva, ktorá sa hodí na všetky typy dezertov – neláme sa a krásne sa leskne!

Ak ste si mysleli, že spraviť dobrú čokoládovú polevu, je hračka, možno ste na omyle! Ak neviete správny postup, ako na to, môžete túto na pohľad jednoduchú vec, veľmi ľahko „spackať“.

Krok za krokom ako na dokonalú čokoládovú polevu

Základom čokoládovej polevy je kvalitná čokoláda. Tá má rozhodujúci vplyv na chuť aj vzhľad polevy. Používame najlepšie horkú s obsahom kakaa 50 až 65%. Nekvalitná čokoláda môže v kombinácii s maslom, smotanou či mliekom zhrudkovatieť a nebude dobre držať. Podobné je to aj s kakaom. Pokiaľ ho do polevy pridávame, vždy použijeme len kvalitné kakao holandského typu.

Polevu pripravujeme vo vodnom kúpeli . Do väčšej misy alebo kastróla s horúcou (nie vriacou!) vodou položíme menšiu misku, mala by byť približne do polovice ponorená vo vode. Ak by sme vodu vo vodnom kúpeli nechali variť, čokoláda sa bude pripaľovať, poleva sa zrazí, bude hrudkovitá, škvrnitá a stratí lesk. Počas prípravy teplota polevy nesmie presiahnuť 40 °C!

Starostlivo dbáme na to, aby sa do čokolády nedostala voda alebo para, tá by ju znehodnotila, zostali by v nej kvapôčky, čo po stuhnutí nevyzerá dobre.

Dôležité je ručné miešanie polevy vareškou s otvorom alebo metličkou, aby sa rovnomerne rozohrialo kakaové maslo v čokoláde. Metličku alebo varešku vložíme doprostred zmesi a šľaháme dookola v jednom smere a v postupne sa zväčšujúcich kruhoch. Nesmie sa šľahať strojom, nepekne by zbelela.

TIP: Ak vám ostala zvyšná poleva, nevyhadzujte ju. Necháme ju v chladničke a pred ďalším použitím ju vo vodnom kúpeli opäť rozohrejeme.

Ak je čokoládová poleva veľmi tuhá, pridáme tuk alebo smotanu, ak je veľmi riedka, pridáme čokoládu alebo kakao.

Čokoládovú polevu môžeme tiež ochutiť napríklad vanilkovou alebo rumovou esenciou, štipkou morskej soli, škorice alebo chilli. Kto má rád sladké, môže pridať cukor.

Keď sa poleva pri krájaní torty začne lámať, tak pri každom nakrojení ponorte nôž do horúcej vody a utrite ho. Teplý kov polevu mierne rozohreje a tá bude tvárnejšia.

Základné recepty na čokoládovú polevu

1) Čokoládová poleva zo smotany (tzv. ganache)

  • 120 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie
  • 100 ml smotany na šľahanie (33 % tuku)

Smotanu zahrejeme, mali by sa v nej tvoriť bublinky, ale nesmú sa variť. Zložíme z platničky a vsypeme do nej na kúsky nasekanú čokoládu. Po zhruba 5 minútach sa čokoláda rozpustí. Potom zmes metličkou vyšľaháme.

Čokoládová poleva zo smotany je lesklá, hustá a hladká. Pohodlne sa nanáša, zatuhne tak akurát, je hladká, skvele vyzerá a pri krájaní sa neláme. Hodí sa na torty, múčniky aj pečivo.

2) Čokoládová poleva z rastlinného tuku

  • 200 g horkej čokolády
  • asi 100 g stopercentného rastlinného tuku

Čokoládu nalámanú na menšie kúsky rozpustíme vo vodnom kúpeli. Postupne za stáleho miešania pridávame tuk. Hotovú zmes necháme vychladnúť na správnu teplotu a konzistenciu.

Čokoládová poleva z rastlinného tuku dobre tuhne, pekne sa leskne, je ideálna na vianočné pečivo a múčniky.

3) Čokoládová poleva z masla

  • 100 g masla
  • 200 g horkej čokolády

Vo vodnom kúpeli pomaly za stáleho miešania rozohrejeme čokoládu, pozor, aby sa voda nezačala variť! Potom do nej pridáme maslo a ručne miešame tak dlho, až sa vytvorí hladká a vláčna poleva. Alebo najprv necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť maslo a do neho rýchlo vmiešame nastrúhanú čokoládu.

Čokoládová poleva z masla je voňavá a vláčna, horšie tuhne. Je výborná na dezerty, poháre alebo ako ozdoba taniera.

4) Čokoládová poleva z kakaa

  • 80 g stopercentného rastlinného tuku
  • 70 g cukru
  • 2 lyžice kakaa holandského typu
  • 1–2 lyžice mlieka
  • 1 lyžica solamylu

Vo vodnom kúpeli rozpustíme tuk. Zvlášť zmiešame kakalo s cukrom a solamylom a prisypeme do tuku. Za stáleho miešania zahrievame (nevaríme!) a postupne pridávame mlieko, aby vznikla hladká a lesklá poleva.

Čokoládová poleva z kakaa sa pohodlne nanáša a rýchlo tuhne, je vhodná na poťahovanie tort, múčnikov a na zdobenie vianočných cukroviniek, môže sa tiež naliať do formičiek a nechať stuhnúť.

5) Retro čokoládová poleva z ľadových gaštanov

  • 1 čokoláda na varenie
  • 1 ľadové gaštany
  • kúsok tuku

Čokoládu a gaštany rozohrejeme vo vodnom kúpeli, pridáme podľa potreby kúsok tuku, aby bola lesklejšia.

Retro čokoládová poleva z ľadových gaštanov a čokolády na varenie je najlepšia na dezerty, je vláčna, lesklá a veľmi dobrá.

Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte príspevok aj so svojimi priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*