Pripravte si vývar z tohto mäsa a zabudnete, že ste boli chorí.
Vývar je kráľom slovenských stolov. Jedným z tajomstiev jeho jedinečnej chuti je výber mäsa. Známy šéfkuchár Karol Okrasa prezrádza, ktorý z nich funguje najlepšie.
1. Prečo sa oplatí jesť vývar?
Vývar nie je len chutná polievka, ktorú možno podávať pri akejkoľvek príležitosti. Má tiež liečivé vlastnosti a je skvelým zahrievačom.
Podporuje liečbu infekcií. Proces varenia vývaru z kostí uvoľňuje cysteín. Uľahčuje vykašliavanie sekrétov uviaznutých v prieduškách, čím sa nám ľahšie dýcha.
Navyše vývar pomôže pri tráviacich problémoch. Môžu za to aminokyseliny: prolín a glycín, ktoré zvyšujú vstrebávanie živín. Prolín tiež ovplyvňuje tvorbu kolagénu, ktorý priaznivo pôsobí na sliznicu žalúdka a glycín podporuje obnovu poškodených buniek tráviaceho traktu.
Je tiež prirodzeným posilňovačom kĺbov. Proti ich bolestiam pomôže vápnik, horčík, fosfor, kremík a síra. Pri liečbe kĺbov sa využíva aj chondroitín sulfát a glukosamín obsiahnutý v kostiach, chrupavkách a šľachách .
2. Perfektné mäso na vývar
Hoci existuje veľa receptov na vývar, jednou z kľúčových ingrediencií je mäso. Jemu vďačí vývar za svoju jedinečnú chuť a vôňu, tak oceňovanú v slovenskej kuchyni.
Aké mäso je pre túto rolu najlepšie? Karol Okrasa prezradil svoje tipy. Známy šéfkuchár má najradšej kačicu a kuracie mäso. Recept nie je zložitý, aj keď príprave polievky treba venovať trochu času.
Mäso je tajomstvom dobrého vývaru (Getty Images)
Na prípravu vývaru podľa receptu Karola Okrasa potrebujete:
- 3 litre vody,
- 2 kačacie stehná,
- jedno kurča
- 2 stredné mrkvy,
- 3 malé lístky petržlenu,
- polovica veľkého zeleru,
- malý pór,
- stredná cibuľa,
- 4 bobkové listy,
- 4 zrnká nového korenia,
- 15 ml repkového oleja,
- soľ a korenie podľa chuti,
- čerstvý ligurček (voliteľné)
Postup:
Vložte mäso do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Varte na miernom ohni, odstráňte penu.
Zeleninu očistíme a vložíme do vývaru, spolu s koreninami. Vývar varíme 3-4 hodiny. Scedíme, okoreníme a osolíme podľa želania.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply