Najmä ženy si musia dávať pozor. Zvyšujú riziko rakoviny pečene!

Vedci objavili ďalší efekt pitia sladených nápojov. Je to skutočný jed.

Ak hľadáte zámienku, ako obmedziť sladené nápoje, pozrite si štúdiu Brigham and Women’s Hospital v Bostone. Sladené nápoje majú na naše zdravie zničujúci vplyv.

1. Vyššie riziko rakoviny pečene

Nová štúdia publikovaná v časopise JAMA našla možnú súvislosť medzi ženami po menopauze (vo veku 50-79 rokov) a zdravotnými rizikami pitia sladených nápojov.

Štúdie sa zúčastnilo 98 786 ľudí. Účastníci, ktorí uviedli dennú konzumáciu sladených nápojov, mali úmrtnosť 17,7 na 100 000 obyvateľov. U tých, ktorí obmedzili príjem na tri nápoje za mesiac, riziko kleslo na 7,1 úmrtí  na  100 000 ľudí.

Výskyt rakoviny pečene bol 18 na 100 000 denných konzumentov sladených nápojov v porovnaní s 10,3 v skupine, ktorá uviedla, že pili tri alebo menej nápojov za mesiac.

2. Škodlivé účinky cukru

Tím zdôrazňuje, že štúdia je pozorovacia, čo znamená, že je potrebná ďalšia analýza. Je však dobre známe, že konzumácia cukru súvisí s obezitou, cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami .

„Konzumácia nápojov sladených cukrom je rizikovým faktorom pre obezitu, cukrovku a kardiovaskulárne ochorenia. Môže spôsobiť inzulínovú rezistenciu a zápaly, ktoré sú silne spojené s karcinogenézou a ochorením pečene.“ – poznamenávajú autori štúdie.

Za zmienku tiež stojí, že štúdie sa zúčastnili iba ženy po menopauze. Sú potrebné analýzy zahŕňajúce mužov a mladšie ženy, aby sa zistilo, či sa nájdu podobné asociácie.

„Ak sa naše zistenia potvrdia, zníženie konzumácie nápojov sladených cukrom by mohlo slúžiť ako stratégia verejného zdravia na zníženie počtu ľudí s rakovinou pečene,“ uzavreli vedci.

Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*