NAJMOCNEJŠIA BYLINKA, ktorú nám príroda dala! Čaj z nej, má silné protirakovinové, antimykotické, antibakteriálne a protizápalové účinky…

Na priaznivé vlastnosti oregana prišli už ľudia v dávnych vekoch. Pre starých Grékov bol synonymom šťastia a radosti, Egypťania ho zas používali počas svojich náboženských obradov a slúžil im aj ako dezinfekčný prostriedok. Niektoré národy ho dokonca vysádzali na hroby svojich blízkych zosnulých, ktorých mal chrániť a zabezpečiť to, že ich duše budú odpočívať v pokoji. Do Európy ho priviezli arabskí lekári, ktorí ho používali na liečbu migrény.

V ľudovej medicíne  bolo oregano oddávna skvelý prostriedok pri všetkých problémoch tráviaceho traktu. Dodnes je veľmi populárne najmä v južnej Európe.
Zbiera sa kvitnúca vňať pamajoránu, ktorá obsahuje predovšetkým siličnaté éterické látky karvakrol a thymol, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty. Obidve tieto látky majú silné antibakteriálne a antimykotické účinky, takže na to myslite vždy, keď sa u vás objavia plesne, problémy s pokožkou, hemoroidy ap.

Oregano ako prevencia rakoviny?

Oregano odporúča aj doktor Igor Bukovský z najmä pre spomínanú látku karvakrol. „Ten v experimente na bunkách účinne likvidoval nádorové bunky a to spustením ich apoptózy, čo je programovaná bunková smrť. Nádorové bunky majú niekoľko zákerných vlastností a jedna z nich je, že sú v podstate nesmrteľné – nereagujú na regulačné mechanizmy, ktoré riadia normálne bunkové procesy v zdravých bunkách a vyvolajú aj ich prirodzené odumretie. Karvakrol dokázal nádorové bunky „donútiť“ k tomu, aby odumreli,“ popisuje Igor Bukovský.

Vhodný pri mnohých problémoch

Oregano pomáha pri:

  • kašli a pľúcnych chorobách, ochoreniach priedušiek,
  • kŕčoch a iných problémoch tráviaceho ústrojenstva,
  • vhodný pri zápaloch,
  • veľmi účinný pri plesniach (najmä oreganový olej),
  • má antibakteriálne účinky,
  • pomáha pri podráždenej pokožke, ekzémoch, svrbení,
  • povzbudzuje chuť do jedla,
  • vhodný pri zahlienení, zlepšuje odkašliavanie,
  • pomáha pri nespavosti,
  • prospešný pri neurologických ochoreniach,
  • napomáha látkovej výmene

Ako užívať oregano?

Oregano je skvelá aromatická bylinka, ktorá sa využíva aj v kuchyni na dochutenie jedál. Naša rada, znie: Pridávajte vždy, keď môžete – na pizzu, do polievky, na zemiakové a strukovinové jedlá alebo do pomazánok.

Ak chcete urobiť pre svoje zdravie maximum odporúča sa piť nálev alebo čaj z oregana. Takýto čaj je vhodný na dlhodobé užívanie „na opravenie čriev“. Čajová lyžička sušenej drogy sa zaleje štvrť litrom vriacej vody a nechá sa štvrťhodinu vylúhovať. Pijú sa tri šálky denne. Do očistného kúpeľa sa môže pridať až liter tohto nálevu, ktorý sa môže používať aj na inhalovanie.

Ak bol tento článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*