Počuli ste už o Pasteli? Ešte nikdy sme nepísali o niečom tak zdravom a chutnom zároveň. Táto kombinácia je naozaj vzácna.
Recept pochádza z obdobia pred 6000 rokmi a spomínajú ho už v starovekom Grécku a na Blízkom východe. Názov, pod ktorým je táto špecialita známa, je pastel alebo pasteli a niektorí ju nazývajú aj grécke raňajky.
Táto liečivá cukrovinka sa skutočne spomína v Homérovej Iliade pod názvom „Intrion“. Je to pravdepodobne najchutnejší recept, aký kedy vyskúšate, ktorý má zároveň také dobré liečivé vlastnosti.
Začnime pekne po poriadku: V Homérovej Iliade sa „intrion“ alebo pasteli dáva Helénom, bojovníkom pred bojom, aby mali energiu a silu na ťažký boj.
Pasteli sa spomína aj v staroegyptských záznamoch, kde ho užívali ženy na stimuláciu hormonálnych žliaz. Slávny grécky spisovateľ a „otec“ histórie Herodotos vo svojich spisoch nazval pastely liekom a lahôdkou zároveň.
Trochu starovekej gréckej verzie tejto zdravej tyčinky, pasteli sa vyrába s rovnakými dvoma prísadami už po tisíce rokov: med a sezamové semená.
Čo sú vlastne pasteli?
Ide o zmes dvoch super zdravých potravín – sezamu a medu. Hovorí sa mu aj sezamový a medový koláč.
Má skvelé zdravotné vlastnosti:
Kombináciou týchto dvoch potravín získate okrem iného svätý grál užitočných zložiek: zinok, železo, vlákninu, horčík, vápnik, meď a množstvo vitamínov, najmä skupiny B, teda takmer všetky zložky kľúčové pre zdravie a fungovanie tela.
Podľa výskumov je kombinácia vytvorená synergiou týchto úplne prírodných zložiek účinná na reguláciu krvných tukov, najmä pomeru LDL a HDL cholesterolu.
Pasteli budú ideálne pôsobiť na reguláciu nepravidelného srdcového tepu, vysokého krvného tlaku a lepšieho prekrvenia.
Dodá vám potrebnú energiu a silu na ťažkú fyzickú a duševnú prácu.
Výskumy ukazujú, že pravidelné používanie pasteli rieši chronickú únavu, nervozitu a depresiu.
Táto kombinácia má skvelý vplyv na chronický stres po 3 týždňoch pravidelného užívania.
Nová štúdia v Clinical Journal of Nutrition potvrdila výhody medu a sezamu pri znižovaní depresie, artériosklerózy, roztrúsenej sklerózy a vysokého krvného tlaku.
Pasteli obsahuje až 182 prvkov užitočných pre zdravie nášho tela a obzvlášť vysoká je koncentrácia antioxidantov, ktoré na bunkovej úrovni bránia vzniku rakoviny a iných závažných ochorení.
Už jeden alebo dva kúsky pasteli pred dôležitou udalosťou vám dodajú dlhotrvajúcu a silnú energiu a budú skvelým palivom pre zdravie celého organizmu.
Dôrazne vám odporúčame, aby ste tento skvelý recept pravidelne používali.
Originálny recept na pasteli
Ingrediencie:
- 300 gramov tahini (čisto mletá sezamová pasta)
- 300 gramov prírodného medu
Poznámka:
V obchodoch so zdravou výživou nájdete hotové tahini. Môžete si ho vyrobiť sami, ak máte čas a dobrý mixér.
Recept na Tahini: Na dobrú domácu tahini nátierku potrebujete surové lúpané sezamové semienka a olej podľa vlastného výberu (zvyčajne 2 lyžičky oleja idú na jednu šálku semienok, podľa toho, akú hustú zmes chcete mať – najčastejšie sa používa sezamový, olivový alebo slnečnicový olej).
Semienka zľahka opečieme na panvici bez pridania tuku dozlatista (5-10 minút za stáleho miešania). Dávajte pozor, aby ste sezam nespálili, pretože bude chutiť horko.
Keď vychladne, vložte ho do mixéra s olejom a mixujte, kým nezískate pastu požadovanej hustoty (ak chcete, môžete pridať viac olivového oleja).
Postup:
Pasteli:
Zmiešajte med a tahini v miske. Pred vložením do nádoby môžete vyliať nahromadený olej, ktorý sa tvorí na vrchu nádoby s tahini. Obe ingrediencie ( med aj tahini) sú tekuté, ale čo je veľmi zaujímavé, keď ich dobre premiešate, stuhnú do hmoty, ktorá sa dá tvarovať ako plastelína.
Náš tip:
Počas miešania môžete do zmesi pridať hrsť drvených vlašských orechov, mandlí, pistácií alebo lieskových orieškov, podľa chuti.
Pasteli rozvaľkajte a pokrájajte na kocky, alebo len vytvarujte guľky( podľa vlastného uváženia). Tieto tvary( kocky, guľky) obalíme v celých sezamových semienkach.
Poukladáme na podnos a všetko dáme do chladničky.
Kúsky pasteli uchovávame v chladničke a ako liek aj ako dezert si môžeme dať 2-3 kúsky denne.
Bude to však pre vás veľmi ťažké, keď ochutnáte, aká je táto cukrovinka lahodná.
Pri konzumácii buďte umiernení, pretože ide o energetickú „bombu“.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply