Vedci z Harvard TH Chan School of Public Health (USA) si všimli, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú olivový olej, majú nižšie riziko úmrtia na demenciu. Toto je prvá štúdia, ktorá skúma súvislosť medzi stravou a úmrtiami na demenciu.
Môže chrániť pred smrteľnou demenciou.
Je všeobecne známe, že olivový olej patrí medzi najzdravšie rastlinné tuky, ktoré priaznivo pôsobia na organizmus. Teraz sa tiež dokázalo, že môže znížiť riziko úmrtia na komplikácie demencie.
Štúdiu vykonali vedci z Harvard TH Chan School of Public Health a zahŕňala údaje od 90 000 ľudí. (Američania nad 30 rokov.) V skúmanej skupine zomrelo na následky demencie menej ako 5000 ľudí.
Výsledky štúdie boli prezentované na kongrese „Nutrition 2023“ organizovanom Americkou spoločnosťou pre výživu v Bostone.
Jej autorka, Dr. Anne-Julie Tessier, poznamenala, že: „Štúdia podporuje diétne odporúčania pre rastlinné oleje, ako je olivový olej. Tiež naznačuje, že tieto produkty podporujú nielen zdravie srdca, ale aj zdravie mozgu. Voľba prírodného olivového oleja namiesto iných zdrojov tuku, ako je margarín alebo majonéza z obchodu, môžu znížiť riziko vzniku smrteľnej demencie.“
Priaznivý vplyv na mozog.
Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí konzumovali viac ako pol polievkovej lyžice olivového oleja denne, znížili riziko úmrtia na demenciu o 28 % v porovnaní s tými, ktorí ho nekonzumovali vôbec alebo ho konzumovali zriedka. Navyše čajová lyžička olivového oleja denne namiesto margarínu alebo majonézy znížila riziko úmrtia na demenciu o 8-14%.
Konzumácia olivového oleja znížila riziko úmrtia na demenciu bez ohľadu na stravu. To môže naznačovať, že má vlastnosti, ktoré sú jedinečne prospešné pre zdravie mozgu. Ako vysvetľuje Dr. Tessier: „Niektoré antioxidanty v olivovom oleji prechádzajú cez hematoencefalickú bariéru, takže by mohli potenciálne pôsobiť priamo na tento orgán. Je tiež možné, že olivový olej má nepriamy vplyv na zdravie mozgu zlepšením kardiovaskulárneho zdravia.“
Ide o prvú štúdiu, ktorá overuje vzťah medzi spotrebou olivového oleja a počtom úmrtí v dôsledku demencie. Už predchádzajúce štúdie však naznačili priaznivé účinky olivového oleja na kardiovaskulárny systém a kognitívne schopnosti.
Štúdia je síce pozorovacia a jednoznačne nedokazuje, že olivový olej znižuje riziko smrteľnej demencie, no potvrdzuje, že jeho užívanie má priaznivý vplyv na zdravie. Navyše, ako zdôrazňujú vedci, výsledky štúdie sú v súlade so súčasnými výživovými odporúčaniami.
Leave a Reply