Arónia účinne čistí ľudský organizmus od škodlivých látok a ťažkých kovov a je preto užitočným preventívnym opatrením proti zhubným ochoreniam.
Mnohé štúdie ukázali, že arónia pôsobí aj protirakovinovo, keďže „zabíja“ veľké percento zhubných nádorových buniek mozgu, pľúc, prsníka, hrubého čreva a pečene.
Arónia ako výnimočný antioxidant bráni tvorbe voľných radikálov a „útoku“ na zdravé bunky v tele a krvnej plazme, čím spomaľuje proces starnutia organizmu a bráni vzniku chronických ochorení. Pochádza zo Severnej Ameriky, odkiaľ sa dostala do Európy.
Domorodci zo Severnej Ameriky používali aróniu ako jedlo ale aj ako liek. Vzhľadom na to, že ide o eliminátor ťažkých kovov z ľudského tela, mnohí ho považujú za liek proti populárnym „chemtrails“, ako aj proti ťažkým kovom, ktoré sa do tela dostávajú prostredníctvom vakcín.
Podľa noriem ORAC a TEAC má arónia najvyššiu antioxidačnú aktivitu zo všetkých bobúľ a orechov. Je bohatá na antioxidanty, flavonoidy, stopové minerály, kyselinu listovú a vitamíny B, C a E. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vitamínov C a E pôsobí arónia antivírusovo, antibakteriálne a protizápalovo. Arónia obsahuje hlavne o antioxidanty, vlákninu, antokyány, rôzne kyseliny, minerály typu vápnik, draslík a železo, vitamíny A, B, C, E, K a P a prospešné a dôležité bioflavonoidy.
Arónia je bohatá na antioxidant antokyanín, ktorý posilňuje imunitu, znižuje riziko rakoviny a spomaľuje starnutie. Arónia má priaznivý vplyv na prácu žalúdka. Stimuluje prácu štítnej žľazy, preto sa odporúča najmä ľuďom s hypotyreózou.
Arónia zabraňuje rozvoju kardiovaskulárnych ochorení. Toto ovocie znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol a stimuluje tvorbu dobrého cholesterolu.
Arónia stimuluje prácu pečene, pomáha pri žlčníkových kameňoch a zápaloch žlčníka. Priaznivo pôsobí aj na náš tráviaci systém – tíši kŕče a bolesti v črevách, zmierňuje zápaly črevnej sliznice a zastavuje hnačku.
Toto ovocie nájdeme v mnohých produktoch na chudnutie, pretože pomáha udržiavať ideálnu telesnú hmotnosť. Arónia je účinný liek proti obezite, nádorom či rádioaktívnemu žiareniu.
Aróniu by mali kvôli jej vplyvom a obsahovým látkam užívať hlavne:
- ľudia s rizikom rôznych kardiovaskulárnych porúch a ochorení,
- deti aj dospelí, ktorých trápia časté zápaly v dôsledku oslabenej imunity,
- ľudia pracujúci v stresovom prostredí, ktorí chcú zlepšiť emocionálnu rovnováhu,
- seniori, ktorí potrebujú do tela doplniť dostatok antioxidantov.
Nemenej dôležité je aj dodržiavať správne dávkovanie a užívanie:
- ideálne množstvo denne skonzumovaného ovocia je maximálne v objeme 30 bobúľ (v opačnom prípade ak to preženiete, hrozia vám tráviace problémy).
- ak si budete robiť čaj, 1 lyžicu plodov zalejte 2 dcl vriacej vody a pite raz denne
- pokiaľ ide o šťavu z týchto plodov, pije sa jej najviac 50 až 60 ml denne
- šťavy alebo sirupy pite aspoň 30 minút pred alebo po konzumácii jedla
Pri nadmernej konzumácii môže prísť k laxatívnym účinkom. Pozor si však treba dať na možnú alergickú reakciu, podobne ako aj pri inom ovocí.
Pred začatím akejkoľvek liečebnej kúry s aróniou sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply