Tento nápoj, presnejšie čaj, je na Slovensku stále málo známy, hoci každým rokom pribúda jeho milovníkov. Pravidelná konzumácia tohto nápoja vás môže ochrániť pred mnohými chorobami.
Samozrejme, hovoríme o čajovej hube alebo kombuche . Nápoj vyrobený z tejto huby obsahuje veľa cenných vlastností, ktoré už dlho oceňujú obyvatelia ázijských krajín. V Číne a Japonsku ho nazývajú „elixír večného života“ alebo „čaj mladosti“ . Mnohí občania týchto krajín si nevedia predstaviť deň bez pitia tohto nápoja. Jeden z príbehov hovorí o kórejskom lekárovi, ktorý vďaka kombuche vyliečil japonského cisára.
foto: Instagram
Vďaka tomu, že si kombucha na Slovensku získava čoraz viac priaznivcov, je tento nápoj čoraz dostupnejší. Môžeme si ho kúpiť v supermarkete, bylinkárňach alebo online. Odporúčame vám ho však pripraviť sami, pretože potom budeme mať istotu, že obsahuje iba prírodné zložky.
Pri akých ochoreniach sa odporúča piť kombuchu?
Upokojujeme vás, že na pitie tohto nápoja nemusíte byť chorí, môžete to môžete urobiť pre chuť alebo preventívne proti chorobám. Ak však máte problémy s tráviacim systémom – zlé trávenie, plynatosť, zápchu či kožné problémy a problémy s pamäťou, tak Kombucha bude pre vás ako stvorená. Čaj navyše tlmí prejavy alergií, upravuje krvný tlak a tíši bolesti hlavy . Je to všetko vďaka priaznivému účinku na črevnú bakteriálnu flóru.
foto: Instagram
To však nie je všetko, kombucha dokáže podporiť aj činnosť pečene a čriev. Obsahuje tiež cenné antioxidanty , ktoré spomaľujú proces starnutia buniek.
Prečo je ešte užitočná denná konzumácia „čaju nesmrteľnosti“:
– odstránenie obličkových kameňov,
– čistenie ciev,
– zníženie cholesterolu,
– zníženie rizika rakoviny čriev,
– chronická únava.
Príprava kombuchy:
Ingrediencie:
– voda
– 2 vrecúška čaju pu-erh
– huba kombucha
– 100g cukru na 1l vody
– Štartér, t.j .asi 2 lyžice jablčného octu BIO
Dodatočne:
– téglik
– bavlnená tkanina alebo gáza (gáza najlepšie zložená v niekoľkých vrstvách)
– gumička
V 3l dóze uvaríme asi 2l čaju, keď mierne vychladne, usadeninu scedíme a osladíme. Miešajte, aby sa cukor dobre rozpustil a odstavte až po úplnom vychladnutí. Čaj nesmie byť teplejší ako 25 stupňov. Po vychladnutí vložte do pohára hubu kombuchu a pridajte 2 polievkové lyžice jablčného octu. Veko nádoby prikryte bavlnenou handričkou alebo gázou, zaistite gumičkou a odložte na pár dní na teplé a tmavé miesto. Po približne 5-7 dňoch si môžete nápoj vychutnať.
Pre ľudí, ktorí s užívaním kombuchy len začínajú, sa odporúča piť niekoľko lyžíc denne po raňajkách, obede a večeri. Asi po týždni používania môžete množstvo zvýšiť na 150 ml 1x denne.
Zdieľajte túto radu aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply