
INGREDIENCIE:
Kakaové cesto:
- 6 bielok
- 110 g cukru
- 6 žĺtkov
- 100 g polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 20 g (2,5 lyžice) kakaa
Svetlé cesto:
- 4 bielka
- 75 g cukru
- 90 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 4 žĺtky
Sirup:
- 200 ml vody
- 200 ml jahodového sirupu
Poleva:
- 150 g čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
Krém:
- 400 ml mlieka
- 60 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
- 200 g cukru
- štipka mletého vanilkového struku alebo vanilkového extraktu
- 250 g masla
Postup:
Krém:
Pudingový prášok rozmiešame v troche studeného mlieka do hladka, pridáme mletý vanilkový struk, alebo vanilkový extrakt. Vymiešame do hladka. Zvyšné mlieko privedieme do varu, pridáme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny a spojíme s vychladnutým pudingom, dobre vymiešame.
Kakaový plát:
Bielka vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, po jednom pridáme žĺtka. Múku zmiešame so sódou bikarbónou a kakaom, opatrne po častiach preosejeme do vyšľahaných bielok. Opatrne premiešame.
Cesto rozdelíme na dve polovice a pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180°C asi 10 minút. Upečieme dva rovnaké pláty. Necháme vychladnúť.
Svetlý plát:
Bielka vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, po jednom pridáme žĺtka. Múku zmiešame so sódou bikarbónou, opatrne po častiach preosejeme do vyšľahaných bielok. Opatrne premiešame.
Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180°C asi 10 minút. Necháme vychladnúť.
Sirup:
Vodu zmiešame s jahodovým sirupom.
Na spodok položíme jeden tmavý plát, natrieme ho krémom, položíme biely plát, polejeme jahodovým sirupom a natrieme krémom, na vrch položíme druhý kakaový plát, jemne zatlačíme, vrch natrieme zvyšným vanilkovým krémom.
Čokoládu dáme do misy spolu so smotanou, opatrne zahrievame vo vodnom kúpeli, vymiešame do leskla.
Vrch koláča polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí – VIDEORECEPT!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply