Naše babičky ho volali ,,BOŽÍ CHLIEB“ – ako deti sme ho jedávali všetci. Jeho plody pomáhajú pri žalúdočných vredoch, bolestiach hrdla, hnačke a silnej nádche!

Ako deti sme tieto malé plody jedávali všetci! Škoda, že dnešní ľudia už zabudli na túto mimoriadne liečivú rastlinku…

Prírodná medicína a ľudové spôsoby starostlivosti o zdravie sú opäť v kurze. Čoraz častejšie venujeme pozornosť blahodarnej sile rastlín, ktoré rastú v našich domácich záhradách. Jedným z trochu zabudnutých darov prírody je slez nebadaný, známy aj ako Boží chlieb. Skontrolujte, aké vlastnosti má a ako si pripraviť slez.

Jednou z najkrajších spomienok na detstvo sú teplé letné dni strávené hraním sa vonku. V babkinej záhrade, na neďalekej lúke či v lese malo veľa šťastlivcov možnosť vychutnať si čaro prírody. Dokonalý deň nemôže byť bez zbierania čerstvého ovocia priamo zo stromu, pletenia vencov z poľných kvetov a jedenia chutných plodov Božieho chleba . Mnohí z nás si vtedy neuvedomovali, koľko cenných hodnôt sa v nich skrýva. Dnes si povieme niečo viac o tom, čo je slez.

Slez má viacero druhov a dôležité je vedieť, že všetky druhy slezu sú liečivé a majú podobné vlastnosti.

,,Boží chlieb“ má úžasné liečivé vlastnosti. (Getty Images)

Obsahujú hlavne blahodárny sliz, ktorý vytvára na sliznici ochranný film a ten bráni nepríjemnému dráždeniu na kašeľ.

Listy, plody, stonky a kvety sa môžu jesť surové, dusené, varené, restované alebo pečené.

Aké vlastnosti má slez?

Boží chlieb sa oplatí mať po ruke, ak vás prepadne nepríjemná nádcha. Pôsobí protizápalovo, preto dobre pôsobí pri infekciách a bolestiach hrdla. Pomôže aj pri vlhkom kašli, pretože uľahčuje vykašliavanie. Môže sa použiť aj pri bolestiach ucha. Oplatí sa ho použiť aj ako prírodné antibiotikum.

Nálev pripravený na báze slezu  má vlastnosti podporujúce tráviaci systém, uľahčuje trávenie a čistí pečeň. Prospeje aj ľuďom, ktorí bojujú so žalúdočnými vredmi. Pomáha pri bolestiach brucha, zápche a hnačke. 

Odvar z božieho chleba možno použiť aj zvonka na pokožku, najmä sa odporúča ľuďom s aknóznou pokožkou.

Ako užívať slez?

Na prípravu infúzie zo slezu nebadaného budete potrebovať: jednu čajovú lyžičku sušeného slezu (kvety, listy) a 230 ml vriacej vody. 

Lyžičku sušených kvetov a listov Božieho chleba nasypte do pohára, zalejte vriacou vodou a nechajte štvrť hodiny odstáť. Nápoj sa oplatí precediť, môžete ho piť až trikrát denne.

Je tiež potrebné pamätať na to, aby ste zbierali iba rastliny mimo ciest a budov. Z Božieho chleba treba trhať len kvety a listy, treba sa vyhýbať  stopkám. 

Vonkajšie použitie slezu

Toto použitie je veľmi jednoduché.

Odtrhnutú rastlinu slezu (listy) prepoľte alebo rozrežte a šťavu, slez, si aplikujte na ranu alebo miesto postihnuté kožným ochorením.

Šťava z listu je vlastne ten liečivý sliz, ktorý vydezinfikuje ranu a urýchli jej hojenie.

Recept odvar zo slezu – vonkajšie použitie

Potrebujete: 2 PL slezu, 3 deci vody, sitko na čaj.

Sušený slez dajte do sitka na čaj a zalejte vriacou vodou.

Nechajte lúhovať 15 – 20 minút.

Potom čaj vyberte alebo ho sceďte, keď nemáte sitko na čaj a teplý čaj aplikujte na čistej látke alebo vatovom tampóne na čistú ranu.

Takéto obklady môžete robiť aj tri krát denne.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*