Naši starí rodičia jedli TOTO každý deň a boli zdraví: Čistí črevá, upravuje cholesterol a je skvelá na chudnutie!

Pamätáte si na toto jedlo? 

minulosti sa polenta (kukuričná kaša) jedla takmer každý deň. Keď sa spýtate prababičiek, ako si pamätajú raňajky, povedia: Porcia teplej kukuričnej kaše  s mliekom.

Kukuričná kaša je u nás známa aj ako polenta. Jeden druh kukuričnej kaše ( kačamak) vyrábanej v častiach západnej Ázie a juhovýchodnej Európy. Jeho názov je odvodený od tureckého slova kaçamak, čo znamená eskapáda. V Severnom Macedónsku je známy aj ako bakrdan.

Obmeny týchto raňajok môžu byť rôzne, ale čo by malo byť  jej základom, je nahrubo mletá kukuričná múka, najlepšie domáca. Kukuričná múka obsahuje veľké množstvo živín. Táto múka je skvelým zdrojom kyseliny listovej, vitamínov B6, K a E, kyseliny pantoténovej, tiamínu, riboflavínu a niacínu. Pochváliť sa môže aj vysokým obsahom fosforu, horčíka, zinku, draslíka, medi, selénu a mangánu.

V poslednej dobe je veľmi populárna „diéta kacamak“.

Diéta Kačamak je založená na nahradení raňajok a večere týmto jedlom, ale nesmiete jesť  bielu múku ani na obed.

Menu zvyčajne vyzerá takto:

Raňajky: Kačamak s kefírom alebo jogurtom

Desiata: Ovocie

Obed: Polievka, hlavné jedlo a šalát. Alebo len polievku a šalát, ale bez chleba.

Olovrant: Ovocie

Večera: Kačamak s kefírom alebo jogurtom.

100 g polenty obsahuje približne 380 kalórií. Vo svojom zložení obsahuje iba prírodné látky, takže jeho sacharidy a lipidy sú pre ľudský organizmus pozitívne.

Ako pripraviť zdravú polentu?

Polenta t.j. kačamak sa dá pripraviť na dva spôsoby. Každý z nich je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu.

Ak chcete urobiť polentu prvým spôsobom, musíte do hrnca dať 3 a pol šálky vody. Potom sa pridá trochu slnečnicového oleja a štipka soli. Keď to všetko zovrie, teplotu znížime na minimum a za stáleho miešania vsypeme jednu šálku kukuričnej polenty. Pri príprave polenty sa odporúča použiť drevenú lyžicu, kvôli oxidácii kovovej lyžice. K tomuto lahodnému jedlu môžete pridať nejaké zdravé semienka alebo vašu obľúbenú zeleninu.

Druhý spôsob prípravy polenty je nasledovný. Do nádoby sa naleje liter a pol vody. Potom pridajte jednu čajovú lyžičku soli a počkajte, kým voda zovrie. Keď voda vrie, pridáme 500 g kukuričnej múky. Múka zostane na povrchu vody. V múke urobte drevenou vareškou jamku a nechajte ju variť na miernom ohni. Po určitom čase sa múka rozpustí s vodou a polenta, chutná a zdravá, je pripravená na konzumáciu.

Polenta je skvelá aj preto, že si ju môžete vziať do práce a jesť počas dňa v kancelárii. 

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*