Nenápadný prostriedok o ktorom vie len málokto. Brzdí rast rakovinových buniek a posilňuje srdce!

Kedysi to bolo jedlo chudobných! Škoda, že dnes ľudia zabudli na túto veľmi zdravú potravinu…

Nie každý vie, že dubové ovocie – žalude sa dajú v kuchyni využiť ako prídavok do koláčov, zmrzliny, šalátov, mäsových jedál či zemiakov. Ukazuje sa, že tieto lesné poklady majú aj mnohé zdraviu prospešné vlastnosti. Pred akými chorobami nás môže jedenie žaluďov ochrániť?

Žalude majú úžasné liečivé vlastnosti

Za starých čias jedli žalude chudobní nevoľníci, ktorí trpeli hladom. Potom sa na ne zabudlo, je to však veľká škoda! Obsahujú 37 % škrou, podobne ako zemiaky, preto ešte pred príchodom zemiakov tvorili ich náhradu. Obsahujú navyše rastlinné oleje, sacharidy, tuky a bielkoviny, vitamíny skupiny B, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík a ďalšie minerály. Žalude pomáhajú pri hnačke, žalúdočných problémoch, pôsobia protizápalovo.

V súčasnosti sú originálnym nápadom na obohatenie mnohých jedál. Ovocie dubu možno použiť na prípravu múky, kávy, omáčky, posýpky alebo tinktúry.

Tieto plody je možné zbierať v septembri, októbri a novembri. V žaluďoch nájdeme okrem iného: vitamíny A a E, vitamíny skupiny B, draslík, horčík, meď, železo, kvercetín a katechín. Antioxidanty v nich obsiahnuté nás chránia pred škodlivými účinkami voľných radikálov, znižujú riziko vzniku rakoviny a odďaľujú proces starnutia organizmu.

Vitamín E zase brzdí šírenie rakovinových buniek, najmä tých, ktoré napádajú prostatu a hrubé črevo. Vďaka obsahu medi majú žalude pozitívny vplyv na stav našej pokožky, vlasov a nechtov. Okrem toho tento cenný prvok pomáha čistiť telo od plesní a baktérií. Stimuluje tiež tvorbu kolagénu, vďaka čomu je naša pokožka žiarivá a pružná.

Žalude by mali byť zahrnuté do každodennej stravy ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vďaka obsahu horčíka tieto lesné plody posilňujú srdcový sval a regulujú krvný tlak. Obsahujú aj draslík, ktorého dostatočný prísun znižuje pravdepodobnosť fibrilácie predsiení a srdcového infarktu.

Ďalšou výhodou žaluďov je ich pozitívny vplyv na náš nervový systém. Vitamín B12 (kobalamín) zlepšuje kognitívne funkcie, bojuje s príznakmi depresie a porúch nálady. Na druhej strane vitamín B1 (tiamín) zlepšuje pamäť a koncentráciu a tiež zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Za zmienku stojí, že žalude obsahujú aj kyselinu galovú, ktorá má protirakovinové, antiseptické, dezinfekčné a antiperspiračné vlastnosti.

Ako ich konzumovať?

Nejedzte ich neupravené. Radšej!

Síce závisí od druhu ale väčšina žaluďov obsahuje taníny. Hlavne dub letný a dub zimný. Tie pôsobia trpko a spôsobujú stŕpnutie jazyka, preto ich nekonzumujte hneď po zbere. Taníny je možné odstrániť napríklad dlhším premývaním a máčaním vo vode. Ide približne o dobu 48 hodín, kedy najmenej 3x denne vymieňajte vodu. Minimálne dovtedy, kým nebude voda číra.

Pripravte si múku

Žalude sparte, olúpte a poriadne umyte v štyroch až šiestich várkach vrelej vody. Vždy ich nechajte máčať asi pol hodiny. Opakujte, kým voda prestane byť hnedá, je to signál, že sa vyplavil horký tanín. Potom žalude usušte a na panvici opatrne upražte dohneda. Nakoniec ich pomeľte v mlynčeku na kávu. Zo zmesi môžeme piecť alebo si z nej variť bezkofeínovú kávu. Zo žaluďovej múky si môžete pripraviť placky, koláče, dokonca aj chlieb!  A je úplne bezlepková, čo ocenia celiatici.

 

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*