Dnes sa s vami podelíme o dokonalý recept na štrúdle s makom a orechmi.
Ingrediencie:
- 200 ml mlieka
- 25 g čerstvého alebo 7 g sušeného droždia
- 1 lyžica cukru
- 700 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 200 ml teplej vody
- 30 ml + 20 ml + 50 ml + 50 ml oleja
Orechová náplň:
- 200 – 300 g mletých vlašských orechov
- 100-150 g cukru
- 2 lyžice marhuľového džemu
- 100 ml horúceho mlieka (ak je to potrebné )
Maková plnka:
- 200 g mletého maku
- 100-150 g cukru
- 2 lyžice džemu alebo slivkového lekváru
- asi 200 ml horúceho mlieka (alebo podľa potreby )
Na natieranie:
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
Postup:
Zmiešame mleté orechy s cukrom a lyžicami džemu. Všetko premiešame, pridáme horúce mlieko, dobré vymiešame, náplň musí byť dobre roztierateľná.
Mak zmiešame s cukrom a s džemom, premiešame, pridáme horúce mlieko a dobre vymiešame.
Droždie zmiešame s cukrom, pridáme teplé mlieko a necháme 10 minút odstáť, aby sa droždie aktivovalo.
Múku zmiešame so soľou, pridáme vodu, 30 ml oleja a kvások, vymiešame, kým sa cesto spoji, teraz pridáme 20 ml oleja a ďalej miesime. Vymiesené cesto potrieme trochou oleja a odložíme na 30 minút odpočívať na teplom mieste.
Po 30 minútach cesto preložíme na mierne pomúčený stôl, časť stola si naolejujeme. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti, vypracujeme na štyri bochníky a položíme na naolejovanú časť stola. Bochníky naolejujeme a necháme odpočívať ešte 15 minút.
Po 15 minútach si naolejujeme stôl, zoberieme si jeden bochník a vytvarujeme na obdĺžnik, naolejujeme a zakryjeme fóliou, cesto rukami natiahneme na tenko do tvaru obdĺžnika. Odstránime fóliu a nanesieme polovicu orechovej náplne. Opatrne rovnomerne rozotrieme na celý plát cesta. Opatrne zavinieme. Závin odložíme bokom.
Rovnako si pripravíme druhý bochník. Naplnený závin, priložíme k plátu cesta, rukami čo najviac spojíme obe časti cesta a na vytiahnutý plát rozotrieme zvyšok orechovej náplne. Náplň nerozotrieme na celý plát, asi 10 cm od kraja necháme čisté cesto, teraz závin zvinieme až do konca. Závin dáme do pekáča, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pekáč rozdelíme v strede papierom na pečenie tak, aby sa nám štrúdle nedotýkali.
Rovnako si pripravíme aj makový závin. Uložíme do pekáča, zakryjeme čistou utierkou a necháme ešte 20 minút odpočívať. Záviny popicháme špachľou.
Žĺtok vymiešame s lyžicou mlieka a potrieme záviny. Štrúdle necháme chvíľku odstáť, kým žĺtok trochu zaschne.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút.
Pozrite sa ako sa to robí:
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply