Je potrebné pridávať soľ do vody na cestoviny? Taliani, ktorí sú majstrami v príprave cestovín, veria, že na to, aby boli cestoviny dokonalé, musí byť voda slaná ako morská voda. Nedávny výskum však naznačuje, že varenie v takejto vode môže uvoľňovať karcinogénne látky, ktoré sú toxické pre naše telo.
1. Osolenie vody na cestoviny si dvakrát rozmyslite
Nedávny výskum naznačuje, že by sme mali zvážiť pridávanie soli do vody na varenie cestovín. A nejde len o to, že konzumujeme priveľa kuchynskej soli a jej hlavná zložka – sodík – môže prispieť k rozvoju hypertenzie alebo spôsobiť komplikácie v podobe srdcových ochorení.
Tím vedcov z ACS Environmental Science & Technology zistil, že voda upravená chloramínmi v kombinácii s jódovanou soľou môže viesť k tvorbe škodlivých vedľajších produktov – trihalometánov (THM).
Chloramíny sú popri látkach ako chlór, oxid chloričitý, ozón či manganistan draselný jedným z mnohých činidiel používaných na chemické čistenie vody, ktorá tečie z našich kohútikov.
Počas tohto procesu sa tvorí THM a mnoho ďalších organochlórových zlúčenín . K ich deaktivácii dochádza, keď sa vyčerpá jedna z reakčných zložiek, napríklad chlór. Preto filtrovanie alebo varenie vody eliminuje THM. Ale iba ak do nej nepridávame jódovanú soľ. Na základe predchádzajúceho výskumu nežiaducich reakcií medzi jodizovanou soľou a vodou obsahujúcou zvyšky chloramínu sa vedci rozhodli uskutočniť experiment.
Cestoviny uvarili podľa návodu na obale vo vode z vodovodu a samozrejme so soľou. Potom testovali vzorky vody na varenie a samotných cestovín na koncentrácie šiestich trihalometánov. Trihalometány boli prítomné v cestovinách aj vo vode. Vedci však zistili, že ich koncentrácia sa mení s rôznymi spôsobmi varenia cestovin. Vďaka tomuto experimentu boli vedci schopní sformulovať štyri jednoduché tipy, ktoré môžu pomôcť znížiť množstvo karcinogénov v jedle.
2. Ako sa vyhnúť hrozbe? Štyri tipy
Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nie sú trihalometány zvlášť nebezpečné v malých množstvách, ale vo veľkých množstvách môžu byť karcinogénne, spôsobiť problémy s pečeňou a prispieť k poruchám srdcového rytmu. Dlhodobé vystavenie jednému z nich, chloroformu, môže tiež poškodiť obličky a štítnu žľazu.
Podľa vedcov stojí za to pamätať na nasledujúce pravidlá:
- varíme cestoviny bez pokrievky,
- cestoviny scedíme z vody, v ktorej sa varili
- až po uvarení cestovín pridajte soľ,
- pri varení používajte stolovú soľ bez jódu, ako je kóšer soľ alebo himalájsku soľ.
Varenie cestovín bez pokrievky umožňuje odparovanie škodlivých látok, takže sa ich na cestovinách usadzuje menej. Rýchle zbavenie sa vody po uvarení pasty tiež zaisťuje, že väčšina trihalometánov skončí v dreze a nie na tanieri.
Vedci sa domnievajú, že solenie cestovín až na tanieri môže toto riziko znížiť. Pre tých, ktorí si nevedia predstaviť solenie cestovín po uvarení, môže byť alternatívou nahradenie jódovanej soli takou, ktorá jód neobsahuje.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply