Nikdy ma nenapadlo, že pitie kakaa mi tak zmení život… Jeho liečivé účinky vás prekvapia!

Kakaovník je vždyzelený strom, ktorý sa pestuje v Južnej Amerike a je považovaný za najsladšií strom na svete, lebo jeho plody dávajú vzniknúť najžiadanejším lahôdkam na svete. Ako prvý pripravili kakaový nápoj starovekí Aztékovia. Obsahoval vodu, kakaový prášok, vanilku, kukuricu, chilli papričku a soľ. Aztékovia považovali kakaové bôby za posvätný dar bohov a boli používané aj ako mena. V súčasnej dobe sa používajú na výrobu kakaového prášku a masla, ktoré sa hojne využíva v kozmetickom priemysle a dokonca aj v medicíne.

Kakao spomaľuje starnutie a podporuje zdravie

Jedna z najúžasnejších vlastností kakaových bôbov je ich vysoký obsah antioxidantov.Tyto antioxidanty sú flavonoidy zodpovedné za boj a prevenciu poškodenia voľnými radikálmi. Neuveriteľná sila kakaových bôbov môže spomaliť starnutie a výrazne posilniť imunitu. Kakao je skvelé pre vašu pokožku, pretože antioxidanty v ňom obsiahnuté (je ich tam viac ako 320) zvyšujú ochranu kolagénu. Tieto antioxidanty bojujú proti voľným radikálom a chráni pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami.

Kakao je zdrojom najsilnejších antioxidantov

Kakao tiež obsahuje polyfenoly, ktoré sú jedny z najsilnejších antioxidantov a majú schopnosť rozkladať tuky a znižovať riziko vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení. Antioxidačný účinok týchto polyfenolov je oveľa silnejší ako u väčšiny bežných antioxidantov, ako sú napríklad vitamíny C a E.

Za ďalší významný faktor, o ktorom by som sa určite zmienil je podiel alkaloidov teobrominu a v malom množstve aj kofeínu.

Obsahuje ďalej aj významný neurotransmiter serotonín, ktorý je zložením veľmi podobný tryptofanu a melatonínu. Tie významne pôsobia na centrálny nervový systém ako aj svalovú činnosť, a tým príjemne stimulujú organizmus k vyššiemu výkonu a spolu so spomínanými serotonínovými zložkami aj príjemne “ukľudňujúcemu” efektu.

Faktom je, že ľudia to poznajú, aj v kontexte s tým, že čokoláda, teda aj kakaový bôb, navodzuje pocit sladkej “blaženosti” a dobrej nálady.

Kakao, jeho využitie a pozitívne účinky

1. Znižuje krvný tlak

2. Zlepšuje kognitívne funkcie

3. Zabraňuje srdcovým ochoreniam

4. Pomáha predchádzať známkam predčasného starnutia

5. Obsahuje 40x viac antioxidantov ako v čučoriedkach

6. Je to rastlina s najvyšším obsahom železa

7. Je v ňom viac vápniku ako v kravskom mlieku

8. Prirodzene zvyšuje hladinu energie

9. Zlepšuje metabolizmus

10. Zlepšuje náladu a pomáha pri depresií

11. Zabraňuje a pomáha pri zápche

12. Znižuje chronický únavový syndróm

13. Pomáha pri poruchách mozgu

14. Pomáha pri chudnutí a obezite

15. Má proti rakovinotvorné účinky

16. Znižuje zlý cholesterol

17. Pomáha pri cukrovke a inzulínovej rezistencií

18. Chráni pokožku

19. Chráni zuby

20. Pomáha pľúcam

21. Zmierňuje kašeľ

22. Pomáha pri astme

23. Pomáha pri liečbe poranení kože

24. Lieči nedostatok medi

25. Znižuje negatívne účinky nedostatku horčíka

26. Zlepšuje funkciu obličiek

Ako často môžeme kakao konzumovať a v akom množstve?

Je to veľmi individuálne a veľmi záleží od viacerých faktorov, ako je stav organizmu, situácie, v ktorej sa telo nachádza, či už je to práca alebo pohybová aktivita, veľmi náročné pracovné zaťaženie a iné.

Ak sa bavíme o surových bôboch alebo kakaovej hmote, čo je to isté, tak dávkovanie môže byť pokojne podľa potreby. Kedže kakao je vedľajší produkt pri získavaní za studena lisovaného masla z kakaových bobov, má prirodzene aj nižšie zostatkové množstvo látok, ktoré sme uviedli vyššie. Preto kakaový prášok môžeme používať vo väčších podľa uváženia.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*