Nikdy nevylievajte vodu z uhoriek! Tu je návod, ako ju môžete ďalej využiť…

Kyslé uhorky sú u nás už od čias našich babičiek neodmysliteľnou prílohou k väčšine jedál. Nejedna gazdinka si každý rok robí vlastné zásoby kyslých uhoriek. Napadlo vás však niekedy, že aj nálev z kyslých uhoriek môžete skvele využiť?

Hoci prvou myšlienkou mnohých je vyliať ju a hodiť do koša – existuje veľa spôsobov, ako túto tekutinu znova použiť.
Možno vás prekvapí, že kyslá uhorková šťava má niekoľko celkom zaujímavých zdravotných výhod, čo je o dôvod viac, prečo ju využiť ešte lepšie. Nakladanú vodu z uhoriek možno použiť na výrobu omáčok, marinád a často sa odporúča piť túto tekutinu aj samostatne pre jej mnohé výhody pre telo.

Zložky uhorkovej šťavy pomáhajú vyrovnávať hladinu cukru v krvi, zlepšujú hladinu cholesterolu a regulujú vysoký krvný tlak. Okrem toho, ak je vaša šťava z uhoriek fermentovaná, nie konzervovaná, získate ďalšie výhody.

Ak znova použijete kyslú uhorkovú šťavu z obchodu, je vysoká pravdepodobnosť, že vydrží dlhšie ako domáca kyslá uhorková šťava, pretože obsahuje konzervačné látky komerčnej kvality.

1. Zmierňuje pálenie záhy

Na prvý pohľad to môže znieť zvláštne, no nakladaná zelenina môže byť efektívna pri upokojení pálenia záhy. Kyslý nálev z uhoriek je skvelý nápad ako sa zbaviť tohto nepríjemného zdravotného problému. Zrejme za to môže prítomnosť octu, ktorý vyrovnáva kyslosť v žalúdku.

2. Pomáha pri bolestiach hrdla

Zohriaty nálev z uhoriek je skvelou kúrou na bolestivé hrdlo. Pomáha likvidovať baktérie a taktiež vyrovnáva pH v hrdle – ako teplá slaná voda. V tomto prípade je chuť nálevu prijateľnejšia, takže si ju aj vychutnáte.

3. Pôsobí ako laxatívum

Pohár nálevu z uhoriek pôsobí aj na trávenie. Aby toho nebolo málo, črevá dá do pohybu, takže zápcha nebude mať šancu.

Tipy ako ju užívať:

Všetky zdravotné prínosy šťavy z kyslých uhoriek sú skvelé, ale vypiť ju priamo z pohára, je dosť nebezpečné, pretože vám môže prísť nevoľno.

Existujú iné spôsoby, ako pridať uhorkovú šťavu do svojho jedálnička.

Náhrada octu

Len pár polievkových lyžíc aromatickej nálevovej tekutiny môže rýchlo urobiť rôzne recepty chutnejšími. Zvyšnú nálevovú šťavu použite namiesto (alebo ako prídavok) octu a soli v receptoch na zemiakový šalát alebo iné jedlá podľa vlastného výberu.

 Marináda na mäso

Väčšina zmäkčovačov mäsa obsahuje kľúčové zložky, ako je ocot a soľ. Pridanie potravín ako cesnak, soľ, korenie a dokonca aj trochu cukru zlepšuje chuť a konečný výsledok. Keďže kyslá uhorková šťava môže byť náhradou octu, môže slúžiť aj ako prísada do marinád.

Omáčka na dresing

Urobte si vlastnú omáčku na hranolky (ale aj iné jedlá) podľa tohto receptu: 2 lyžice majonézy, 1 lyžica kečupu, 1/2 lyžičky cesnakového prášku a 1 lyžica kyslej uhorkovej šťavy. Dobre premiešajte a vychutnajte si.

Pridajte si ju do šalátov

Uhorkovú šťavu si pridajte do šalátov, vaječného šalátu, tuniakovho šalátu alebo do akéhokoľvek jedla, kde sa pridávajú kyslé uhorky.

Ak bol článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*