O koľkej raňajkujete? Táto chyba zvyšuje riziko vzniku cukrovky aj infarktu!

Pozor, jedna diétna chyba zvyšuje riziko vzniku cukrovky aj infarktu…

Poznáme vplyv na vznik cukrovky 2. typu. Medzi modifikovateľné rizikové faktory ochorenia patria, ale nie sú obmedzené na: nezdravá strava, nedostatok pohybu, fajčenie. Teraz sa ukazuje, že záleží aj na čase, kedy jeme. To je záver novej štúdie publikovanej v International Journal of Epidemiology.

1. Záleží na čase jedla

Výsledky novej štúdie naznačujú, že riziko cukrovky možno znížiť nielen tým, čo jeme, ale aj tým, kedy raňajkujeme a večeriame.

„Vieme, že čas jedla hrá kľúčovú úlohu pri regulácii cirkadiánnych rytmov a kontrole hladín glukózy a lipidov, ale len málo štúdií skúmalo vzťah medzi časom jedla a cukrovkou 2. typu,“ zdôrazňuje vedúca autorka Anna Palomar-Cros z ISGlobal.

Vedci z Barcelonského inštitútu pre globálne zdravie sa s pomocou odborníkov z francúzskeho INSERM rozhodli lepšie pochopiť koreláciu medzi frekvenciou a načasovaním jedál a výskytom cukrovky 2. typu.

Respondenti museli vyplniť online stravovacie dotazníky, v ktorých uviedli, čo jedli a pili počas 24 hodín. Do prieskumu sa zapojilo viac ako 100 000 ľudí, účastníkov, ktorí boli sledovaní približne 7 rokov. Počas sledovania bolo zaznamenaných 963 nových prípadov cukrovky.

2. Odborníci uvádzajú najlepší čas na raňajky a večeru

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí raňajkovali po 9:00, mali o 59 percent vyššiu pravdepodobnosť infarktu,  vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu v porovnaní s tými, ktorí raňajkovali o viac ako hodinu skôr.

„Biologicky to dáva zmysel, pretože je známe, že vynechávanie raňajok ovplyvňuje kontrolu glukózy a lipidov, ako aj hladiny inzulínu,“ dodáva Palomar-Cros a poukazuje na to, že výsledky štúdie sú v súlade s dvoma metaanalýzami, ktoré ukázali, že vynechávanie raňajok, výrazne zvyšuje riziko vzniku ochorenia.

Okrem toho záležalo aj na čase, kedy účastníci jedli večeru. Ľudia, ktorí sa rozhodli jesť neskorú večeru po 22:00, mali tiež vyššie riziko, že ochorejú.

Naopak, tí, ktorí jedli častejšie, približne päťkrát denne, mali nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu.

„Naše výsledky naznačujú, že prvé jedlo pred 8:00 a posledné jedlo pred 19,00 hod.,  môže pomôcť znížiť výskyt cukrovky 2. typu, “ povedal Manolis Kogevinas z ISGlobal, jeden z autorov štúdie.

Napíšte nám kedy raňajkujte vy…

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*