„Telo má rado, keď sme tuční. Máme milión spôsobov, ako hromadiť tuk, no ani jeden účinný spôsob, ako sa ho zbaviť. Preto je strašne ťažké držať diétu a človek je neustále hladný, nespokojný a deprimovaný. Veľmi málo sa o tom hovorí. Príroda uprednostňuje ukladanie tukov. Máme dôkazy, že tí, ktorí sú mierne obézni, sú oveľa vitálnejší,“ hovorí Prof. Ph.D. Branimir Nestorović.
,,Pred pár mesiacmi bola publikovaná vedecká práca, v ktorej skúmali úmrtnosť pacientov, ktorí podstúpili operáciu, a že sa ukázalo, že stredne obézni ľudia zomierajú po veľkých kardiochirurgických výkonoch dvakrát menej ako štíhli ľudia,“ pretože príroda naplánovala, aby sme boli trochu tuční, kvôli termoregulácii, preto by sme si mali udržiavať primeranú váhu“.
„Ak sa naozaj chcete vyhnúť škodlivým vplyvom obezity, je to naozaj jednoduché, najskôr nekonzumujte príliš veľa kalórií. Treba prijať kvalitné kalórie, bielkovinové raňajky, čo najviac ovocia a zeleniny – pretože držať prísnu diétu je veľmi náročné. Toto rád rozprávam študentom, príbeh z knihy Vokiho Kostica „Ako som sa najedol“ . V nej rozpráva, ako napísal hudbu k filmu „Kto tam spieva“. Lekári mu zakázali jesť všetko – tuk sa nesmie, nemôžeš jesť tuk, nemôžeš sa smiať, a on sedí za klavírom celé dni a udiera do klávesov a väčšinou mu neustále vychádzajú zlé pochody tónov a nakoniec sa jedného dňa zlomí, neodolá a zje jahňacie stehno so zemiakmi a napíše celú hudbu k filmu,“ vysvetľuje doktor.
Čo z toho príbehu vyplýva? Hladovka podľa neho spôsobuje depresie a vyhýbať sa jedlu je veľmi ťažké, existujú však alternatívy a jednou z najjednoduchších a najúčinnejších je chrono diéta.
„A to je bežná strava cez deň, po 6-tej večer už nič, iba voda, prípadne len nesladený čaj. V posledných rokoch je veľmi populárny dvojdňový pôst, ktorý je pôstom v pravoslávnej cirkvi. Dvojdňový pôst pozostáva z príjmu 500 kalórií dva dni v týždni. Ak je známe, že človek potrebuje na normálne fungovanie približne 2000 kalórií, je to celkom elementárne. Ovsené vločky, pár kusov ovocia, surová zelenina. Najdôležitejšie je vyhnúť sa efektu hladovania, kedy túžite po jedle, snívate o jedle a zrazu prasknete a vyprázdnite chladničku, prejedáte sa“, radí Nestorović a dodáva, že v deň, keď hladujete, imunitný systém zažíva neuveriteľnú stimuláciu.
„Je vedecky dokázané, že keď niečo zjete, telo uvoľňuje dopamín a to nás uspokojuje. Problém u obéznych ľudí je ten, že prijímajú väčšie množstvá jedla, čo vedie k nadmernej stimulácii žalúdka, potom sa dopamín vylučuje stále menej a oni musia jesť viac a viac, aby zažili toto uspokojenie. Tento efekt sa neustále znižuje a musia jesť stále viac. A v mozgu sa vytvára stále menej dopamínu, prestáva sa vylučovať aj hormón leptín, takzvaný hormón sýtosti, po jedle sa už necítia spokojne a ste opäť hladní.“
,,Preto nie je zlé dať si na konci jedla nejaké celozrnné obilniny, pretože existencia hormónu zvaného irisín bola vedecky dokázaná a sú to práve obilniny, ktoré spôsobujú syntézu toho hormónu, ktorý normalizuje inzulín, pretože sme hladní. Od zvýšenej hladiny inzulínu, preto nie je zlé vypiť na konci obeda pohár červeného vína a dať si nejaké celozrnné výrobky,“ – uzatvára doktor Nestorović.
Leave a Reply