Mamina narodeninová torta, jedná z našich najobľúbenejších!
Ingrediencie:
Korpus I :
Ingrediencie sú na jeden korpus, musíme si upiecť dva.
- 3 vajcia
- 3 lyžice cukru
- 5 lyžíc vlašských orechov
- 1 lyžica polohrubej múky1 lyžica kakaa
Sirup:
Množstvo stačí na oba korpusy
- 2 lyžice cukru
- 150 ml vody
Korpus II:
- 5 bielkov
- 150 g cukru
- 75 g nasekaných mandlí
- 75 g nasekaných vlašských orechov
- 30 g hrozienok
- 30 g brusníc
- 2 polievkové lyžice hrubej múky
Krém:
- 5 žĺtkov
- 4 vajcia
- 8 lyžíc cukru
- 250 g masla
- vanilková aróma
Ešte budeme potrebovať:
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 100 g tmavá čokoláda
- 100 g biela čokoláda
- 4 lyžice oleja
Postup:
Korpus I:
Oddeľte bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a vaječný žĺtok, dobre vymiešame, pomaly po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s orechmi a kakaom.
Hmotu nalejte do tortovej formy, ktorú ste predtým vymastili a vysypali múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C, kým sa okraje korpusu budú mierne oddeľovať od okraja formy. Urobíme si test ihlou. Takto si upečieme dva korpusy. Necháme ich dobre vychladnúť.
Z 2 lyžíc vody a 150 ml cukru uvaríme sirup, necháme vychladnúť.
Pred plnením korpusy polejeme sirupom.
Korpus II:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým bielka nie sú veľmi tuhé. V samostatnej miske zmiešame mandle, vlašské orechy, hrozienka, brusnice a múku.
Ak chcete, môžete hrozienka predtým namočiť do rumu.
Túto zmes pomaly po častiach primiešame k bielkom. Dávajte pozor, aby vaječné bielka nespadli.
Hmotu nalejte do tortovej formy, ktorú ste predtým vymastili a vysypali múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C. Tento korpus je potrebné dôkladne vysušiť. Upečenie vám bude trvať o niečo dlhšie ako prvý korpus. Necháme dobre vychladnúť.
Celé vajcia a žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, za stáleho šľahania uvaríme nad parou do hustá, hotový krém necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a spojíme s vychladnutým vajíčkovým krémom, pridáme vanilkovú arómu a dobre vymiešame.
Na spodok položíme korpus I, natrieme ho krémom, zarovnáme a položíme korpus II, opäť natrieme krémom, zarovnáme a položíme druhý korpus I, vrch natrieme krémom. Zvyšným krémom natrieme aj boky torty. Odložíme do chladničky na 2-3 hodiny stuhnúť.
Studenú šľahačkovú smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku.
Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, zmiešame s 2 lyžicami oleja a vymiešame do leskla.
Tmavú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, zmiešame s 2 lyžicami oleja a vymiešame do leskla.
Vrch torty polejeme bielou a tmavou čokoládovou polevou, podľa vlastnej fantázie a ozdobíme šľahačkou. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply