Toto bol veľmi obľúbený recept našich babičiek a dnes vás ho naučíme!
Ingrediencie:
CESTO:
- 2 žĺtky
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor alebo vanilková aróma
- 200 g masla
- asi 4-5 lyžíc mlieka
- citrónová kôra podľa chuti
Náplň:
- 250 g mletý mak
- 100 g cukru
- 100 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 200 ml mlieko (studené)
- 100 g roztopené maslo
- 2 vaječné bielka
- citrónová kôra
Postup:
Cesto:
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, pridáme vanilkový cukor a vymiešame. Pridáme mlieko, maslo a trochu múky, vymiešame, pridáme prášok do pečiva a zvyšnú múku a vymiešame hladké cesto. Cesto zakryjeme fóliou a odložíme do chladničky na 30 minút.
Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Náplň:
Mak zmiešame s cukrom, pridáme hladkú múku, prášok do pečiva, studené mlieko a roztopené maslo, dobre vymiešame do hladka.
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame do makovej náplne. Rovnomerne vymiešame. Môžeme pridať trochu citrónovej kôry.
Cesto rozdelíme na polovice.
Jednu polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na spodok vymasteného plechu. Na cesto rovnomerne rozotrieme makovú náplň. Zarovnáme. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a uložíme na makovú náplň. Vrch môžeme popichať vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút. Urobíme si test ihlou.
Hotový koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply