Kuriatko jedlé ( Cantharellus cibarius, ľudovo sa volá aj líštička jedlá) je prirodzený spôsob na odčervovanie organizmu. Podporuje tiež pečeň a črevá.
Kuriatka sú nenápadné huby s mnohými zdravotnými vlastnosťami, ktoré sú letným hitom. Môžeme ich pripraviť na mnoho spôsobov a jedným z najzvláštnejších je likér. Tento recept sa však oplatí vyskúšať.
Zdravotné vlastnosti kuriatok
Kuriatka v sebe ukrývajú celý rad živín. Jednou z ich najväčších výhod je, že nie sú nikdy červivé . To všetko vďaka prítomnosti hitinmanózy, ktorá ničí vajíčka parazitov a nervový systém dospelých jedincov.
Okrem toho kyselina trametonolínová obsiahnutá v kuriatkách podporuje antiparazitárny účinok a zlepšuje činnosť pečene. Tieto huby sú neoceniteľné pri liečbe vírusovej hepatitídy a dokonca aj niektorých druhov rakoviny.
Kuriatka obsahujú aj vitamíny A, C, B1, B2, D2, E a PP. Okrem toho obsahujú vápnik, horčík, sodík, draslík, fosfor, chlór, síru, železo, mangán, fluór a značné množstvo zinku, medi a selénu.
Sú tiež nízko kalorické, pretože v 88 % pozostávajú z vody – 100 g kuriatok obsahuje iba 19 kcal. Vysoký obsah vlákniny vám umožní vysporiadať sa so zápchou a podporuje tráviace procesy. Na rozdiel od iných húb sú kuriatka ľahko stráviteľné.
Tinktúra z kuriatok
Zatiaľ čo huby dokonale zodpovedajú mnohým jedlám, tepelná úprava a soľ neutralizujú prospešné zložky húb , takže stojí za to pripraviť si z nich tinktúru. To nám umožní zachovať antiparazitické vlastnosti kuriatok.
Na prípravu kuriatok budeme potrebovať len dve suroviny:
- 200 g čerstvých kuriatok
- 0,5 l 40% vodky.
Postup:
Začnite tým, že huby dôkladne umyjete, osušíte a nakrájate.
Pripravené kuriatka vložte do pohára a zalejte vodkou, potom vložte tesne uzavretú nádobu do chladničky na dva týždne. Po uplynutí tejto doby môžeme tinktúru preniesť na tmavé miesto pri izbovej teplote .
Pred každou konzumáciou nádobu pretrepte a dajte pozor, aby ste kuriatko nezjedli. Postačí polievková lyžica tinktúry pred spaním, ale treba pripomenúť, že pri podozrení na parazitárnu infekciu by sme sa mali v prvom rade poradiť s lekárom.
Leave a Reply