Orechové krémové rezy! Vynikajúci zákusok na sviatky…

Ingrediencie (forma 23 × 32 cm):

Orechový piškótový korpus:

  • 4 vajcia
  • 280 g cukru (hnedého alebo bieleho)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 ml vody (10 polievkových lyžíc)
  • 200 g hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 100 g mletých orechov

Orechový krém:

  • 3 kopcovité PL múky (cca 70 g)
  • 200 g cukru (hnedého alebo bieleho)
  • 300 ml mlieka
  • 200 g masla (pri izbovej teplote)
  • 100 g mletých orechov

Čokoládová ganache:

  • 200 g horkej čokolády
  • 100 g horúcej smotany

Postup:

Korpus:

Predhrejte rúru na 180 °C. Oddelíme žĺtky od bielkov.

Žĺtky vyšľaháme so 140 g cukru do peny. Postupne pridávame 10 lyžíc vody a šľaháme, až kým hmota nebude nadýchaná. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a postupne do neho pridáme zvyšných 140 g cukru a vanilkový cukor.

Jemne zmiešame žĺtkovú zmes so snehom. Postupne cez sitko pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a  jemne primiešame 100 g mletých orechov.

Zmes nalejeme do pripravenej formy (23 x 32 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C  približne 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Orechový krém:

Do hrnca dáme 3 kopcovité lyžice múky a 200 g cukru. Postupne prilievame mlieko a miešame, aby sme predišli hrudkám. Varíme na miernom ohni, až kým zmes nezíska konzistenciu pudingu. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Maslo vyšľaháme do peny a postupne pridávame vychladnutý puding. Nakoniec vmiešame 100 g mletých vlašských orechov. Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus. Dáme stuhnúť do chladničky.

Čokoládová poleva:

Do misky pridáme kúsky horkej čokolády a zalejeme ju teplou šľahačkovou smotanou. Necháme stáť 5 minút, aby sa čokoláda rozpustila, potom zmes premiešame dohladka.

Polevu nalejeme na vychladený koláč a rovnomerne rozotrieme. Koláč necháme stuhnúť v chladničke.

Koláč nakrájajte horúcim nožom na rezy a podávajte. Dobrú chuť!

VIDEORECEPT:

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*