Tento recept si odkladám na sviatky! Keď raz vyskúšate tento koláč, okamžite sa do neho zamilujete…
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100 g cukru
- pol balíčka prášku do pečiva
- 1 žĺtok
- 60 g tuku
- 3 lyžice medu
- mlieko podľa potreby
Náplň I:
- 100 g opražených mletých lieskových orieškov
- 100 g mletého karobu
- 100 g mletých sušienok
- 100 g jemnej strúhanky
- 100 g cukru
- 2,5-3 dcl horúceho mlieka
- 2 polievkové lyžice rumu
- 3 lyžice medu
- 2 žĺtky
- 3 bielka (tuhý sneh)
Krém II:
- 4 jablká (stredne veľké)
- 50 g cukru
- 50 g mletých sušienok
- 50 g krupice
- škorica
Postup:
Hladkú múku zmiešame s cukrom a práškom do pečiva, pridáme žĺtok, tuk, med a vypracujeme hladké cesto, ak sa nám zdá cesto tvrdé pridáme podľa potreby trochu mlieka. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
Náplň I : Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme do peny.
Zmiešame mleté lieskové orechy, karob, strúhanku, mleté keksy a cukor, pridáme med, rum a horúce mlieko, rýchlo zamiešame. Nakoniec primiešame vyšľahané žĺtky a tuhý sneh z bielkov.
Náplň II : jablká ošúpeme, nastrúhame a zmiešame s trochou škorice, cukrom, mletými sušienkami a krupicou.
Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme a položíme na spodok hlbokého maslom vymazaného plechu, natrieme polovicu náplne I, na to navrstvíme náplň II, a potom druhú polovicu náplne I.
Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a prikryjeme koláč.
Zľahka zatlačíme, na niekoľkých miestach cesto popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry pri 190°C na asi 40-45 minút.
V polovici pečenia otvorte rúru a koláč jemne potrite olejom (pomocou štetca) a to isté zopakujte, keď je koláč čerstvo upečený, ešte horúci.
Prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť… Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply