Orechovo-jablkový koláč! Koláč na sviatočný ale aj všedný deň…

Tento recept si odkladám na sviatky! Keď raz vyskúšate tento koláč, okamžite sa do neho zamilujete…

Ingrediencie:

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 1 žĺtok
  • 60 g tuku
  • 3 lyžice medu
  • mlieko podľa potreby

Náplň I:

  • 100 g opražených mletých lieskových orieškov
  • 100 g mletého karobu
  • 100 g mletých sušienok
  • 100 g jemnej  strúhanky
  • 100 g cukru
  • 2,5-3 dcl horúceho mlieka
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 3 lyžice medu
  • 2 žĺtky
  • 3 bielka (tuhý sneh)

Krém II:

  • 4 jablká (stredne veľké)
  • 50 g cukru
  • 50 g mletých sušienok
  • 50 g  krupice
  • škorica

Postup:

Hladkú múku zmiešame s cukrom a práškom do pečiva, pridáme žĺtok, tuk, med a vypracujeme hladké cesto, ak sa nám zdá cesto tvrdé pridáme podľa potreby trochu mlieka. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.

Náplň I : Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme do peny.

Zmiešame mleté lieskové orechy, karob, strúhanku, mleté keksy a cukor, pridáme med, rum a horúce mlieko, rýchlo zamiešame. Nakoniec primiešame vyšľahané žĺtky a tuhý sneh z bielkov.

Náplň II :  jablká ošúpeme, nastrúhame a zmiešame s trochou škorice, cukrom, mletými sušienkami a krupicou.

Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme a položíme na spodok hlbokého maslom vymazaného plechu, natrieme polovicu náplne I, na to navrstvíme náplň II, a potom druhú polovicu náplne I.
Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a prikryjeme koláč.

Zľahka zatlačíme, na niekoľkých miestach  cesto popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry pri 190°C  na asi  40-45 minút.

V  polovici pečenia otvorte rúru a koláč jemne potrite olejom (pomocou štetca) a to isté zopakujte, keď je koláč čerstvo upečený, ešte horúci.

Prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť… Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*