Orechovo-karamelový zákusok! Obľúbený sviatočný zákusok, s ktorým nie je veľa práce…

Recept podľa pani Adriany B.

Ingrediencie

Cesto:

  • 5 vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 2 dl vlažnej vody
  • 1 prášok do pečiva

Plnka:

  • 3 karamelové pudingy
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g hladkej múky
  • 1 l mlieka
  • 250 g obyčajného masla /alebo s menším množstvom rastlinného tuku ako je napr. Zlatá Haná/,
  • na posypanie – opražené  mleté orechy

POSTUP

Cesto:

Celé vajíčka vyšľaháme s trochou cukru, pridáme zvyšný cukor  a spolu s vanilkovým cukrom došľaháme  do hustej peny, pridáme vodu a  prešľaháme, pridáme orechy a premiešame, po lyžiciach pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a pomaly miešame.

Cesto vylejeme  na vymastený  a múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote cca 170° C, približne 15-20 min., treba radšej odsledovať.

Upečený korpus necháme poriadne vychladnúť.

Krém:

Do ½ litra mlieka pridáme cukor a privedieme do varu. Vo zvyšnom ½ litri mlieka rozmiešať pudingy a múku a vlejeme do vriaceho mlieka.

Uvaríme hustú kašu, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame do penistá a po troške pridáme ku kaši. Vyšľaháme tak dlho, kým krém nie je ako šľahačka.

Krém natrieme rovnomerne na vychladnutý korpus.

Mleté orechy opražíme na suchej panvici a posypeme  na vrch koláča, koláč necháme stuhnúť v chladničke. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*