Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g hladká múka
- 90 g studeného masla
- 50 g cukru
- 100 g kyslej smotany
- štipka soli
- strúhaná kôra z 1/2 citróna
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
Náplň:
- 200 g maku
- 2,5 dl mlieka
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžica hladkej múky
- 250-300 g vlašských orechov
- 1 čajová lyžička rumu alebo podľa chuti
Postup:
Cesto:
Zmiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva a strúhanú citrónovú kôru. Pridajte studené maslo vymiešame mrveničku, teraz pridáme kyslú smotanu a vypracujeme cesto, zabalíme do priesvitnej fólie a necháme v chladničke, kým si pripravíme náplň.
Náplň:
Na plnku uvaríme mlieko s cukrom, pridáme mletý mak a varíme 4-5 minút, necháme trochu vychladnúť.
Vajcia vyšľaháme do peny.
Vlašské orechy (opražíme na suchej panvici, necháme vychladnúť) nasekáme na hrubo a zmiešame s múkou.
Do vychladnutej makovej zmesi primiešame vyšľahané vajcia vymiešame, pridáme orechy zmiešané s múkou a premiešame.
Cesto rozvaľkáme na papier na pečenie a spolu s papierom vložíme na plech. Popicháme vidličkou.
Pokryjeme makovou a orechovou plnkou a zarovnáme, pečieme pri 180° C asi 30 minút.
Vychladnutý koláč nakrájame.
Leave a Reply