Orechovo-makový zákusok! Každá návšteva si pýta recept.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 g hladká múka
  • 90 g studeného masla
  • 50 g cukru
  • 100 g kyslej smotany
  • štipka soli
  • strúhaná kôra z 1/2 citróna
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva

Náplň:

  • 200 g maku
  • 2,5 dl mlieka
  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 250-300 g vlašských orechov
  • 1 čajová lyžička rumu alebo podľa chuti

Postup:

Cesto:

Zmiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva a strúhanú citrónovú kôru. Pridajte studené maslo vymiešame mrveničku, teraz pridáme kyslú smotanu a vypracujeme cesto, zabalíme do priesvitnej fólie a necháme v chladničke, kým si pripravíme náplň.

Náplň:

Na plnku uvaríme mlieko s cukrom, pridáme mletý mak a varíme 4-5 minút, necháme trochu vychladnúť.

Vajcia vyšľaháme do peny.

Vlašské orechy  (opražíme na suchej panvici, necháme vychladnúť) nasekáme na hrubo  a zmiešame s múkou.

Do vychladnutej makovej zmesi primiešame vyšľahané  vajcia  vymiešame, pridáme orechy zmiešané s múkou a premiešame.

Cesto rozvaľkáme na papier na pečenie a spolu s papierom vložíme na plech. Popicháme vidličkou.

Pokryjeme makovou a orechovou plnkou a zarovnáme, pečieme pri 180° C asi 30 minút.

Vychladnutý koláč nakrájame.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*