Lahodný recept na závin, ktorý môže byť naplnený orechmi, makom, gaštanmi, čímkoľvek, čo má vaša rodina rada. Náplň môže byť pestrá a ochutená podľa vašich predstáv. U nás platí, čím viac plnky, tým je chutnejší.
Suroviny:
- 1 liter teplého mlieka,
- 1 kocka droždia,
- 1 veľká lyžica tuku,
- 150 g cukru,
- 1 štipka soli,
- asi 1,5 kg múky.
Maková a orechová náplň:
- 200 g mletého maku
- 200 g mletých orechov
- nastrúhané jablka
- práškový cukor podľa chuti
- vanilkový cukor
- maslo
Sladká voda na natieranie:
- 100 g cukru
- 100 ml horúcej vody
Príprava:
Z trochy mlieka, trochu cukru a droždia urobíme kvások. Do mlieka rozpustíme tuk. Múku zmiešame s cukrom a soľou, pridáme kvások a mlieko s tukom, dobre vymiesime.
Necháme vykysnúť asi jednu hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Cesto po častiach natiahneme na tenko, Dva záviny posypeme makom, nastrúhanými jablkami, práškovým a vanilkovým cukrom a vrch položíme niekoľko plátkov masla. Ďalšie dva záviny posypeme mletými orechmi, nastrúhanými jablkami, práškovým a vanilkovým cukrom a na vrch uložíme niekoľko plátkov masla. Záviny zvinieme.
Cukor rozpustíme v horúcej vode.
Záviny položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch popicháme vidličkou a natrieme rozšľahaným vajcom a necháme vykysnúť asi 15-20 minút. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30-40 minút. Po upečení ešte horúci závin potrieme sladkou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme vychladnúť! Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply