Orechový a makový ťahaný závin BEZ VAJEC! Recept za pár centov, z ktorého sa naje vždy celá rodina…

Lahodný recept na závin, ktorý  môže byť naplnený orechmi, makom, gaštanmi, čímkoľvek, čo má vaša rodina rada. Náplň môže byť pestrá a ochutená podľa vašich predstáv. U nás platí, čím viac plnky, tým je chutnejší.

Suroviny:

  • 1 liter  teplého mlieka,
  • 1 kocka droždia,
  • 1 veľká lyžica tuku,
  • 150 g  cukru,
  • 1 štipka soli,
  • asi 1,5 kg múky.

Maková a orechová náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 200 g mletých orechov
  • nastrúhané jablka
  • práškový cukor podľa chuti
  • vanilkový cukor
  • maslo

Sladká voda na natieranie:

  • 100 g cukru
  • 100 ml horúcej vody

Príprava:

Z trochy mlieka, trochu cukru a droždia urobíme kvások. Do mlieka rozpustíme tuk. Múku zmiešame s cukrom a soľou, pridáme kvások a mlieko s tukom, dobre vymiesime.

Necháme vykysnúť asi jednu hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Cesto po častiach natiahneme na tenko, Dva záviny posypeme makom, nastrúhanými jablkami, práškovým a vanilkovým cukrom a vrch položíme niekoľko plátkov masla. Ďalšie dva záviny posypeme mletými orechmi, nastrúhanými jablkami, práškovým a vanilkovým cukrom a na vrch uložíme niekoľko plátkov masla. Záviny zvinieme.

Cukor rozpustíme v horúcej vode.

Záviny položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch popicháme vidličkou a natrieme rozšľahaným vajcom a necháme vykysnúť asi 15-20 minút. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C  asi 30-40 minút. Po upečení ešte horúci závin potrieme sladkou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme vychladnúť! Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*