Ingrediencie:
- 1 vajce
- 250 g polohrubej múky
- 100 g krupice
- 200 ml jogurtu
- 2 PL práškového cukru
- 50 ml olivového oleja
- 1 PL bravčovej masti
- 1 balíček prášku do pečiva
- škorica
- citrónovú kôru
Na plnku:
- 200 g ml. orechov
- 2 PL práškového cukru
- 2 PL sezamu
- 1 lyžička škorice
- 1 PL kyslej smotany
Nálev:
- 150 g cukru
- 100 g vody
- šťava z pol citróna
- 1 mandarínka nakrájaná na kocky
Postup:
Vajce mierne vyšľaháme, pridáme polohrubú muku, krupicu, jogurtu, práškový cukor, olivový olej, bravčovú masť, prášok do pečiva, škoricu a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké cesto. Odložíme malú guľku cesta bokom, zvyšné cesto rozdelíme na dve časti.
Prvú polovicu cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu, plát položíme na dno plechu.
Orechy zmiešame s práškovým cukrom, sezamom, škoricou a kyslú smotanu, pridáme aj malý kúsok cesta, ktorý sme odložili bokom a vypracujeme jednotnú zmes.
Zmes preložíme na fóliu, prikryjeme druhou fóliou a rozvaľkáme na veľkosť plechu. Odstránime vrchnú fóliu, a vyvaľkanú náplň preklopíme na plech na prvé vyvaľkané cesto, tak aby nám fólia zostala na vrchu, fóliu odstránime.
Druhú časť cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu a položíme ho na orechovú náplň.
Pokrájame na kocky a dáme piecť vo vyhriatej rúre pri 190°C asi pol hodiny. Upečenú koláč opäť nakrájame po vyznačených kockách.
Mandarínku rozdelíme na mesiačiky a olúpeme tak, aby nám zostala iba dužina bez bielych šupiek a blán,. Dáme variť 100 ml vody a 150 g cukru, pridáme nakrájanú mandarínku a šťavu z polovice citróna. Uvaríme sirup. Sirup necháme mierne vychladnúť, a polejeme vrch vychladnutého koláča a necháme pekne vsiaknuť.
Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply