Lahodný, aromatický veniec s dokonalou vôňou opekaných mandlí, lieskových orechov a vlašských orechov, to všetko doplnené osviežujúcou vôňou pomaranča.
Prísady
CESTO
-
- 125 ml teplej vody
- 80 g kryštálového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 125 ml pomarančového džúsu
- 1 pomarančová kôra
- 1vajce
- 80 ml oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica rumu
- 1/2 lyžičky soli
- 500 g hladkej múky
Náplň:
- 3 lyžice masla izbovej teploty
- 100 g bielych hrozienok
- 50 g mandli
- 50 g lieskových orechov
- 50 g vlašských orechov
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 pomarančová kôra
Námraza
- 4 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice pomarančového džúsu
Postup:
Urobíme si kvások z vody, droždia a trochu cukru.
V samostatnej miske zmiešajte šťavu a pomarančovú kôru, vajce, olej, vanilku, rum a zvyšok cukru. Pridajte to do droždia a premiešajte, potom pridajte múku so soľou a vymiešajte mäkké cesto, ktoré sa nelepí, pokračujte v miesení 4-5 minút, potom prikryte fóliou a látkovou utierkou. Nechajte vykysnúť.
Medzitým položte vlašské orechy, lieskové orechy a mandle na plech a pečte ich na sucho v rúre pri 150°C, kým nezačnú voňať, preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Pomocou ostrého noža nakrájame pomarančovú kôru čo najtenšie, takže sa bielej časti kôry vyhnite kvôli horkosti.
Opekané vlašské orechy, pomarančová kôra a cukor pomelieme na hrubo. Hrozienka vložte do samostatnej misky a zalejte vriacou vodou a nechajte ich nasiaknuť.
Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme do väčšieho obdĺžnika s hrúbkou 1 cm. Celý povrch cesta potrieme maslom, hrozienka sceďte, potom nimi rovnomerne posypte cesto a nakoniec všetko posypte vlašskými orechmi a pomarančom.
Cesto zvinieme na dlhú štrúdľu a rozkrojíme na polovicu, ale tak, aby na jednej strane bola štrúdľa spojená. Rozpolené pásky štrúdle prepletieme cez seba, potom preložte na papier na pečenie a vytvarujte do venca a konce zafixujte. Všetko preložíme na plech, potom do stredu dáme malú misku a natrieme ju maslom.
Veniec prikryte látkovou utierkou a nechajte vykysnúť 30-40 minút. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 35-40 minút, ak veniec hnedne príliš rýchlo, zakryjeme ho papierom na pečenie a pokračujte v pečení až do konca. Upečenú veniec necháme úplne vychladnúť.
Glazúru vymiešame z cukru a šťavy na jednotnú hmotu podobnú medu. Túto glazúru použijeme na ozdobenie venca . Naplňte stred papierovou trávou a uložte vajíčka do stredu.
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply