Orechový pomarančový veľkonočný veniec s hrozienkami a námrazou.

Lahodný, aromatický veniec s dokonalou vôňou opekaných mandlí, lieskových orechov a vlašských orechov, to všetko doplnené osviežujúcou vôňou pomaranča.

Prísady

CESTO

    • 125 ml teplej vody
    • 80 g kryštálového cukru
    • 20 g čerstvého droždia
    • 125 ml pomarančového džúsu
    • 1 pomarančová kôra
    • 1vajce
    • 80 ml oleja
    • 1 vanilkový cukor
    • 1 lyžica rumu
    • 1/2 lyžičky soli
    • 500 g hladkej múky

Náplň:

  • 3 lyžice masla izbovej teploty
  • 100 g bielych hrozienok
  • 50 g mandli
  • 50 g lieskových orechov
  • 50 g vlašských orechov
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 pomarančová kôra

Námraza

  • 4 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice pomarančového džúsu

Postup:

Urobíme si kvások z vody, droždia a trochu cukru.

V samostatnej miske zmiešajte šťavu a pomarančovú kôru, vajce, olej, vanilku, rum a zvyšok cukru. Pridajte to do droždia a premiešajte, potom pridajte múku so soľou a vymiešajte  mäkké cesto, ktoré sa nelepí, pokračujte v miesení 4-5 minút, potom prikryte fóliou a látkovou utierkou. Nechajte vykysnúť.

Medzitým položte vlašské orechy, lieskové orechy a mandle na plech a pečte ich na sucho  v rúre pri  150°C, kým nezačnú voňať, preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Pomocou ostrého noža nakrájame  pomarančovú kôru čo najtenšie, takže sa bielej časti kôry vyhnite  kvôli horkosti.

Opekané vlašské orechy, pomarančová kôra a cukor pomelieme na hrubo. Hrozienka vložte do samostatnej misky a zalejte  vriacou vodou a nechajte ich nasiaknuť.

Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku  a rozvaľkáme  do väčšieho obdĺžnika s hrúbkou 1 cm. Celý povrch cesta potrieme maslom, hrozienka sceďte, potom nimi rovnomerne posypte cesto a nakoniec všetko posypte vlašskými orechmi a pomarančom.

Cesto zvinieme  na dlhú štrúdľu a rozkrojíme na polovicu, ale tak, aby na jednej strane bola štrúdľa spojená. Rozpolené pásky štrúdle prepletieme cez seba, potom preložte na papier na pečenie a vytvarujte  do venca a konce zafixujte. Všetko preložíme na plech, potom do stredu dáme malú misku a natrieme ju maslom.

Veniec  prikryte látkovou utierkou a nechajte vykysnúť  30-40 minút. Pečieme vo vyhriatej rúre  na 180°C asi  35-40 minút, ak veniec hnedne príliš rýchlo, zakryjeme ho papierom na pečenie  a pokračujte v pečení až do konca. Upečenú veniec necháme úplne vychladnúť.

Glazúru vymiešame z  cukru a šťavy na jednotnú hmotu podobnú medu. Túto glazúru použijeme na ozdobenie  venca . Naplňte stred papierovou trávou a uložte vajíčka do stredu.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*