Palina – „horká“ bylina, ktorá vás dokáže vyliečiť z reumatizmu, tráviacich ťažkostí a srdcových chorôb.

V dedinách, na rovinách okolo väčšiny ciest rastie palina, je  zeleno-piesočnatej farby ani by ste si ju nevšimli, keby  v horúci letný deň nenaplnila silnou, horko sladkou, opojnou arómou.

Nestará sa o teplo a slnko. Rastie bujne a prudko, v ozajstných trsoch, zatiaľ čo rastliny okolo nej vädnú od tepla. Vitalita tejto rastliny je úžasná, zdá sa, že sa živí priamo zo slnka, bez potreby vody a pôdy.

Okrem toho má palina pravá (Artemisia absinthium) v  ľudovom liečiteľstve privilegované miesto, je považovaná za magickú rastlinu, slnečný symbol, ktorý odháňa zlých duchov, očisťuje človeka od nečistôt a navracia mu energiu a vitalitu.

Palina pravá  je  vysoká rastlina so stonkou, ktorá môže dosiahnuť výšku viac ako meter. Má strieborno zelené listy s dlhou stopkou, žltými kvetmi a na vrchole vytvára drobné bobule (plody), tiež belavé.

Palina dračia (Artemisia dracunculus) je známa už od stredoveku ako bosorácka bylina. V tom čase ju vo veľkom využívali stredovekí mágovia, pretože vraj bola spojením dračej a hadej sily. Dávali ju do kadidiel alebo nápojov. V skutočnosti sa však využívala ako liek v boji proti moru. V súčasnosti sa zberá pre jej liečivé účinky, no využijete ju aj v kuchyni pre pikantnú chuť a výraznú arómu.

Palina pravá sa veľmi  podobá na  palinu obyčajnú (Artemisia vulgaris), pričom obe sa odlišujú najmä farbou stonky: palina pravá  má veľmi jemné belavé chĺpky, zatiaľ čo stonka paliny obyčajnej  je červenohnedá. Palina obyčajná je tiež liečivá, ale jej účinky sú slabšie.

Ako zbierame palinu

Špička stonky sa zbiera z paliny rezaním koncom júla – začiatkom augusta. Po zbere sa rastlina používa čerstvá, na vonkajšie aplikácie, na prípravu vín a liečebných sirupov, alebo sa suší v tenkej vrstve v tieni, potom sa skladuje na tmavých a suchých miestach. Usušenú ju môžeme skladovať 2 roky.

Niektoré recepty na báze paliny

Palina je naše najsilnejšie horké tonikum. Je to prírodné anestetikum. V priemysle sa rastlina používa na prípravu vína, vermútu a absintového likéru. Zdravotný účinok  má práve horkej chuti  paliny (zeleno-modrej silice, ktorú obsahuje) majú  výnimočné liečivé účinky.

Dnes je palina dračia bežnou bylinkou, ktorá sa využíva v kuchyni, no známe sú aj jej liečivé účinky. Palina dračia obsahuje veľké množstvo minerálnych solí, vitamínu A a C, aj jódu. Odvar z jej listov posilňuje organizmus a taktiež sa používa na zvýšenie chuti do jedla. Celkovo však zlepšuje trávenie. Anestetická látkaeugenol, pomáha pri bolestiach zubov. Má antiseptické proti kŕčové účinky. Je využívaná aj pre svoj menej známy no dôležitý proti parazitický  účinok. Táto liečivá bylina podporuje funkciu močových ciest, pečene, žlčníka a znižuje horúčku.

!!! Ale maximálna pozornosť: v prebytku je palina toxická, spôsobuje vzrušenie, halucinácie, stratu vedomia a nadužívanie palinových nápojov vedie k duševným poruchám, strate pamäti a nevoľnosti !!!

Prášok

Získava sa čo najjemnejším mletím sušenej paliny pomocou elektrického mlynčeka na kávu. Prášok paliny sa skladuje v hermeticky uzavretých sklenených nádobách na tmavých a chladných miestach maximálne 2 týždne (pretože jeho prchavé oleje sa veľmi rýchlo odparujú). Spravidla sa podáva 3-4 krát denne štvrť  až  pol čajovej lyžičky, nalačno.

Tinktúra

Pätnásť polievkových lyžíc prášku z paliny sa umiestni do nádoby so závitovým  uzáverom, do ktorej  sa pridajú dva poháre (400 ml) 50-stupňového  alkoholu. Hermeticky uzavretú nádobu nechajte macerovať dva týždne, potom sa prefiltruje a výsledná tinktúra sa naleje do malých tmavých fliaš. Tento liek sa podáva štyrikrát denne, 50 kvapiek zriedených v malom množstve vody.

Palinové víno

Do litra prírodného bieleho vína vložíme desať čerstvých stoniek paliny, predtým ich trochu rozdrvíme a necháme tri týždne macerovať, potom precedíme. Užívajte 1-3 polievkové lyžice tohto vína pred jedlom alebo po jedle na stimuláciu činnosti tráviaceho traktu, boj proti nadúvaniu a poruchám trávenia.

Sirup z paliny

Hojne ho používali benediktínski mnísi, ktorí ho považovali za všeliek na trávenie a vylučovanie.

Tu je recept na jeho prípravu: 400 ml dóza sa do jednej  štvrtiny naplní nadrobno pokrájanými listami čerstvej paliny a zvyšné tri štvrtiny sa naplní medom.

Nasaďte veko a nechajte mesiac lúhovať. Výsledkom bude viskózny, sladko horký, aromatický sirup, s tráviacimi tonizujúcimi, karminačnými (znižuje nadúvanie), laxatívnymi účinkami.

Kombinovaná infúzia

3-4 polievkové lyžice drvenej paliny dáme macerovať do pol litra studenej vody na 8-10 hodín, potom prefiltrujeme. Výsledný prípravok sa odstaví a rastlina, ktorá zostane po prefiltrovaní, sa päť minút varí v ďalšom pol litri vody, potom sa nechá vychladnúť a prefiltruje sa.

Nakoniec sa oba extrakty zmiešajú, čím sa získa približne jeden liter prípravku, ktorý sa používa zvonka vo forme obkladov, výplachov, klystírov a kúpeľov.

Náplasť z  paliny

Zmiešajte 2 polievkové lyžice drvenej paliny s čerstvou striedkou zo 4 krajcov chleba s vínom alebo octom, kým nevznikne akési cesto.

Toto cesto sa aplikuje na postihnutú oblasť, potom sa pokryje kúskom nylonu a nechá sa štyri hodiny pôsobiť. Táto aplikácia sa používa pri  vyvrtnutí, reumatizme a neuralgii.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*