Tento recept sme našli na internete podľa pani Mirušky. Je perfektný, preto vám ho zdieľame!
Suroviny:
Sirup:
- 500 g kryštálového cukru
- 1/4 l vody
- 1 kávové lyžičky sódy bikarbóny
Cukor zmiešame s vodou a sódou bikarbónou, za stáleho miešania varíme 5 minút. Odstavíme, necháme vychladnúť, a odložíme do chladu na 5 hodín alebo cez noc.
Cesto:
- 1 kg hladkej múky
- 190 g medu
- 40 g džemu
- 2 celé vajcia
- 10 g salajky
- 1/2 balíčka prášok do pečiva
- 1 kávové lyžičky škorice
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, do cesta pridáme odstáty sirup, ktorý sme si pripravili dopredu. Cesto vymiešame a odložíme do chladničky na 12 hodín.
Po 12 hodinách cesto vyberieme, ak sa nám zdá riedke a lepkavé, pridáme ešte múka a vypracujeme pekný nelepivý bochník. Cesto nesmie byť riedke a nesmie sa lepiť.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5-8 mm a vykrajujeme malé kolieska. Ukladáme na vymastený plech tak, aby sa nám kolieska pri pečení nezlepili. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160°C asi 10 minút. RÚRU NEOTVÁRAME! Po upečení necháme perníčky mierne vychladnúť na plechu.
Asi 20 perníkov si odložíme bokom do krému.
Krém:
- 20 perníkov
- 1-2 dl horúceho čierneho čaju
- 2 PL cukru
- 1 dl rumu
- 100 g mletých orechov
- 200 g džem podľa chuti
Perníky pomálene a zalejeme horúcim čajom, pridáme cukor, rum, mleté orechy a džem podľa chuti. Všetko vymiešame.
Čokoládová poleva:
- 300 g tmavej čokolády
- 100 g cera
- 2 PL oleja
Ešte budeme potrebovať:
- cukrové perličky na zdobenie
Tmavú čokoládu, ceru a olej rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vymiešame do leskla.
Vychladnuté perníky zlepujeme pripraveným krémom a namáčame ich do čokoládovej polevy. Vrch posypeme cukrovými perličkami. Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply