Pardubické perníčky z medového cesta podľa pani Mirušky! Na Vianoce si na nich pochutí každý…

Tento recept sme našli na internete podľa pani Mirušky. Je perfektný, preto vám ho zdieľame!

Suroviny:

Sirup:

  • 500 g kryštálového cukru
  • 1/4 l vody
  • 1 kávové lyžičky sódy bikarbóny

Cukor zmiešame s vodou a sódou bikarbónou, za stáleho miešania varíme 5 minút. Odstavíme, necháme vychladnúť, a odložíme do chladu na 5 hodín alebo cez noc.

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • 190 g medu
  • 40 g džemu
  • 2 celé vajcia
  • 10 g salajky
  • 1/2 balíčka prášok do pečiva
  • 1 kávové lyžičky škorice

Z uvedených surovín vypracujeme cesto, do cesta pridáme odstáty sirup, ktorý sme si pripravili dopredu. Cesto vymiešame a odložíme do chladničky na 12 hodín.

Po 12 hodinách cesto vyberieme, ak sa nám zdá riedke a lepkavé, pridáme ešte múka a vypracujeme pekný nelepivý bochník. Cesto nesmie byť riedke a nesmie sa lepiť.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5-8 mm a vykrajujeme malé kolieska. Ukladáme na vymastený plech tak, aby sa nám kolieska pri pečení nezlepili. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160°C asi 10 minút. RÚRU NEOTVÁRAME!  Po upečení necháme perníčky mierne vychladnúť na plechu.

Asi 20 perníkov si odložíme bokom do krému.

Krém:

  • 20 perníkov
  • 1-2 dl horúceho čierneho čaju
  • 2 PL cukru
  • 1 dl rumu
  • 100 g mletých orechov
  • 200 g džem podľa chuti

Perníky pomálene a zalejeme horúcim čajom, pridáme cukor, rum, mleté orechy a džem podľa chuti. Všetko vymiešame.

Čokoládová poleva:

  • 300 g tmavej čokolády
  • 100 g cera
  • 2 PL oleja

Ešte budeme potrebovať:

  • cukrové perličky na zdobenie

Tmavú čokoládu, ceru  a olej rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vymiešame do leskla.

Vychladnuté perníky zlepujeme pripraveným krémom a namáčame ich do čokoládovej polevy. Vrch posypeme cukrovými perličkami. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*