Patria medzi najzdravšie ovocie na svete. Jedna chyba ich však robí TOXICKÝMI!

Je to jedno z najzdravších ovocí na svete, ale pri nesprávnej konzumácii si môžete ublížiť…

Liečivé vlastnosti čiernej bazy sa využívajú v ľudovom liečiteľstve už po stáročia, pričom sa s ňou zaobchádza ako s jednou z najcennejších rastlinných surovín. Baza je skutočným pokladom zdravia, ak je správne pripravená.

1. Jedna z najčastejšie používaných rastlín.

Baza čierná (latinský názov Sambucus nigra), nazývaná aj baza divá alebo baza lekárska, je divoký ker rastúci po celom Slovensku. V prvom rade ho možno nájsť na okraji lesov, ale objavuje sa aj na pustatine či sutine. Vyniká svojim vzhľadom a môže byť ozdobou – aj keď nie nevyhnutne pre elegantné domáce záhrady. Samotný ker môže dosiahnuť výšku až 10 metrov (v priemere 3 až 6), má veľmi malé, početné biele alebo krémové kvety so sladkastou vôňou.

Stojí za zmienku, že hoci sú pôvabné biele kvety jedlé pre vtáky, sú jedovaté, keď ich človek zje v surovej forme. Je to spôsobené obsahom prunasínu a sambunigrínu, teda zlúčenín nebezpečných pre ľudský organizmus. Obe látky dráždia tráviaci systém a sambunigrín môže navyše spôsobiť zvracanie, stavy extrémnej slabosti a v niektorých prípadoch aj smrť. Plody a kvety bazy čiernej však majú cenné zdraviu prospešné vlastnosti – za predpokladu, že sú správne pripravené. 

2. Liečivé vlastnosti kvetov bazy čiernej.

Kvety sú bohatým zdrojom flavonoidov a fenolových kyselín. Obsahujú tiež organické kyseliny, minerálne soli, triesloviny, steroly a triterpény. Vďaka týmto zložkám majú kvety antipyretické a protizápalové vlastnosti. Okrem toho môžu kvety upokojiť bolesť hrdla, majú expektoračný účinok a riedia nádchu, čo sa premieta do účinného boja proti príznakom infekcii horných dýchacích ciest.

Kvety sa používajú aj na upokojenie zápalov kože alebo ako obklady pri zápaloch spojiviek. Zabraňujú vzniku tzv pavúčie žily a majú močopudný účinok. Nemožno zabudnúť ani na  ich  spazmolytický účinok, stimuláciu krvného obehu a pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi (znižovanie hladiny cukru v krvi).

Za doplnenie stojí aj to, že sirup pripravený z kvetov sa odporúča pri liečbe zväčšenia prostaty.

3. Liečivé vlastnosti bazy čiernej

Za zmienku stojí aj obsah vitamínov, ktoré báza odsahuje  – predovšetkým vitamín C, B a provitamín A, ako aj minerálne soli (draslík, vápnik, železo, sodík a hliník). Obsahuje  tiež cenné flavonoidy, antokyanové glykozidy, pektíny, triesloviny a cukry.

Tieto mimoriadne cenné plody odstraňujú toxíny z tela a odstraňujú zvyšky nebezpečných látok, vrátane: škodlivých  produkty metabolizmu. Používajú sa aj pri zápaloch žalúdka a čriev. Poskytujú vynikajúcu podporu pri neuralgii a ischiase (majú analgetický účinok). Ich protizápalové a antibakteriálne vlastnosti ich robia užitočnými pri zlepšovaní a starostlivosti o pleť – ako pre aknóznu pleť, tak aj v boji proti celulitíde. Majú tiež diaforetické a diuretické vlastnosti.

4. Ako bazu používať  a neublížiť si?

Z kvetov bazy čiernej je možné pripraviť tinktúru, víno, čaj a rôzne oleje a z plodov pripraviť sirup, nálev a šťavu. Pri príprave produktov z tejto rastliny je kľúčová predovšetkým tepelná úprava (varenie) a sušenie, čím sa eliminujú toxické látky. Dôležité je nesušiť ich na slnku, pretože potom strácajú svoje liečivé vlastnosti.

Máj a jún sú mesiace, kedy kvitne baza čierna. V tomto čase sa naše oči kochajú krásou kvetov a môžeme ich ich aj nazbierať.

Na plody si musíte počkať trochu dlhšie – najlepšie je ich zber na konci prázdnin, na prelome augusta a septembra. Režú sa, keď sú úplne zrelé. Dôležité je používať len zrelé, čiernofialové plody a tie so zeleným odtieňom, ktorý naznačuje nezrelosť, treba vyhodiť.

Recept na bazový sirup

Na prípravu bazového sirupu budete potrebovať:

  • 1 kg zrelých bazových plodov,
  • 1 kg cukru,
  • voda.

Bazu  dôkladne umyte a potom odstráňte vetvičky a stopky. Vložte ich do hrnca a pridajte cukor – približne 1 kg, ale môže byť aj menej, ak chcete menej sladký sirup. Ovocie obalené cukrom potom zalejeme vodou tak, aby bolo ovocie zakryté, ale neplávalo vo vode. Privedieme do varu a všetko varíme, kým ovocie nepustí šťavu. Po uvarení počkáme, kým  zmes vychladne, precedíme  cez sitko a nalejeme do čistých pohárov.

Takto pripravený bazový sirup je možné pasterizovať, ak ho však pasterizovať nechcete, neskladujte ho dlhšie ako  asi  3 týždne. Rozhodujúca je správna tepelná úprava  šťavy alebo sirupu.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*