Perfektná čalamáda na zimu! Robíme ju takto každý rok, nikdy sa nepokazila a vždy sa zje celá…

Tento recept sa nám osvedčil, robíme ho takto už dlho a je naozaj lahodný, nekazí sa, zachováva si aj textúru.

Ingrediencie:

  • 2 hlávky kapusty (asi 3 kg),
  • 2 kg uhoriek,
  • 1 kg papriky (zmiešané),
  • 0,5 kg cibule,
  • 8-10 mrkvy,
  • zrnká korenia,
  • bobkový list,
  • 8-10 lyžíc soli,
  • 50 dkg cukru (alebo 80 dkg, ak máte radi sladšie),
  • 4-5 dl 10% octu,
  • 2 čajové lyžičky síry alebo jedna čajová lyžička síry a jedna čajová lyžička benzoanu sodného.

Postup:

Zeleninu očistíme, nakrájame, dáme do veľkej misy, premiešajte. Pridajte ostatné ingrediencie. Dobre premiešajte. Nechajte odležať jeden deň. Počas tejto doby premiešajte, aby pustil šťavu. Naplníme  do fliaš aj so šťavou. Z tohto množstva vyjde asi  10 kusov  7 dl fliaš.

Síra je potrebná na uchovanie chrumkavosti zeleniny, veľa ľudí sa jej bojí, ale chuť síry sa stratí.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*