Plnené orechové pusinky! Každý si pýta na ne recept, pretože sú neodolateľné…

Mimoriadne chutné koláčiky, základ z lineckého cesta, pusinky a plnka…neodolateľná kombinácia čokolády a pražených mletých lieskových orieškov.

Ingrediencie:

Základné cesto:

  • 100 g masla
  • 50 g cukru
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1 ks vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 180 g múky

Na pusinky:

  • 3  bielka
  • 150 g cukru
  • 200 g mleté ​​lieskové orechy

Náplň:

  • 100 ml sladká smotana
  • 200 g tmavá čokoláda
  • 100 g  pražených mletých lieskových alebo vlašských orechov

Postup:

  1. Na základ vyšľaháme maslo izbovej teploty do peny, pridáme cukor, vanilkový cukor, štipku soli a žĺtky a šľaháme, kým sa cukor neroztopí. Postupne pridáme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do priehľadnej fólie a vložíme do chladničky.
  2. Na pusinky vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, po častiach pridáme cukor, stále šľaháme, kým hmota nie je pevná a lesklá, asi 10 minút. Lyžicou pomaly vmiešame pomleté ​​lieskové orechy, aby zmes zostala pevná.
  3. Orechovú zmes preložíme do cukrárskeho vrecka, na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kôpky s priemerom asi 3 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150°C asi 15 minút, potom znížime teplotu na 100 °C a pečieme ešte asi 20 minút. Upečené pusinky necháme vychladnúť.
  4. Cesto na základ vyberieme z chladničky, vyvaľkáme  na hrúbku 2-3 mm, vykrajujeme kolieska s priemerom asi 3 cm, pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C asi 8-10 minút. Upečené kolieska necháme vychladnúť.
  5. Lieskové orechy opečieme na suchej panvici, necháme vychladiť a pomelieme. Sladkú smotanu a čokoládu polámanú na kúsky postupne zohrievame, kým sa čokoláda rozpustí. Pridáme pomleté orechy a vymiešame do hladka.
  6.  Upečené koliesko natrieme čokoládovým krémom a na vrch položíme orechovú pusinku.
  7. Hotové pusinky odložíme do chladničky do druhého dňa.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*